TAČI TVRDI DA JE DOBIO PODRŠKU AMERIKANACA:  Tramp zna o Kosovu, razume, saoseća i podržava napredak Kosova!
Foto: EPA/Darko Vojinović

ZADOVOLJAN

TAČI TVRDI DA JE DOBIO PODRŠKU AMERIKANACA: Tramp zna o Kosovu, razume, saoseća i podržava napredak Kosova!

Govoreći o sastanku sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, Tači je rekao da je iz razgovora mogao da zaključi da Tramp "zna o Kosovu, razume, saoseća i podržava napredak Kosova....

Objavljeno:

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je opšta ocena stranih zvaničnika da je status kvo na Kosovu neodrživ i da mora biti prevaziđen.

Sumirajući rezultate posete Njujorku gde je održana sednica Generalne skupštine UN, Tači je kazao da je dobio podršku američkih i evropskih zvaničnika za postizanje konačnog sporazuma u dijalogu sa Srbijom.

"Status kvo mora da se prevaziđe postizanjem održivog i sveobuhvatnog sporazuma. Sporazum sa Srbijom o normalizaciji odnosa ima smisla samo kada bude zakonski obavezujući na međunarodnom polju i ako podrazumeva recipročno priznanje i potpunu demarkaciju Kosova i Srbije", kazao je Tači na konferenciji za novinare u Prištini.

Govoreći o sastanku sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, Tači je rekao da je iz razgovora mogao da zaključi da Tramp "zna o Kosovu, razume, saoseća i podržava napredak Kosova". Kosovski predsednik je ponovio da je protiv podele ili razmene teritorija kao i protiv formiranja Zajednice srpskih opština koja bi imala izvršna ovlašćenjima ali i da snažno podržava zahteve Albanaca iz Preševske doline za pripajanje Kosovu. "Preneo sam tokom razgovora u Njujorku i legitiman zahtev Preševa, Bujanovca i Medveđe za pripajanje Kosovu", kazao je Tači. On je pozvao opoziciju na Kosovu da se priključi procesu dijaloga dok je protest Samoopredeljenja koji je najavljen za sutra u Prištini, ocenio protestom "protiv pripajanja Preševske doline Kosovu".

Tači je pozvao članice Interpola da na narednoj Generalnoj skupštini te organizacije u Dubaiju podrže članstvo zahtev Kosova za učlanjenjem. "Članstvo Kosova u Interpolu je pitanje koje treba da ujedini celu kosovsku politiku i narednih nedelja i meseci svako treba da doprinese tome. To je državni i strateški interes, u službi bezbednosti Kosova, regiona i šire, i konsolidacije Kosova u svim oblastima", izjavio je Tači. Dodao je da je proces transformacije Bezbednosnih u Oružane snage Kosova ušao u konačnu fazu koja kako je naveo, podrazumeva usvajanje tri zakona u Skupštini Kosova.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.