ZAPAD NEĆE UBEDITI SRBIJU DA PRIZNA KOSOVO: Tači konačno pristao na kompromis u dijalogu sa Beogradom!
Foto: EPA/Darko Vojinović

ZABRINUT

ZAPAD NEĆE UBEDITI SRBIJU DA PRIZNA KOSOVO: Tači konačno pristao na kompromis u dijalogu sa Beogradom!

Prema njegovim rečima, sporazum Beograda i Prištine se može postići samo ukoliko obe strane naprave kompromis

Objavljeno:

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači rekao je da zapadni saveznici Kosova nisu mogli da ubede Srbiju da prizna nezavisnost Kosova.

Kako je rekao, ne mogu da garantuju da će to moći da urade ni u bliskoj budućnosti.

Tači, u autorskom tekstu objavljenom na njegovom veb-sajtu, kaže da je priznanje Kosova od strane Srbije postalo glavna prepreka na evroatlantskom putu Kosova.

"Neko može reći da Srbija treba da prizna Kosovo bez uslova i unutar ovih granica. I ja želim isto. Ali, da li mislite da ćemo mi ubediti Srbiju da uradi tako nešto ubrzo? Nažalost, ne. A EU i naši jaki saveznici: SAD, Nemačka, Engleska, Francuska, Italija i mnoge druge zemlje, da li mislite da će one ubediti Srbiju da prizna Kosovo? Ponovo je odgovor ne". Prema njegovim rečima, sporazum Beograda i Prištine se može postići samo ukoliko obe strane naprave kompromis.

Iako je, kako kaže, Kosovo napravilo sve bolne kompromise na tom planu, "realnost je tvrdoglavija od naših argumenata" i Priština, da bi postala član EU i NATO, treba da radi na tome da u što kraćem vremenskom periodu okonča razgovore sa Srbijom, potpisujući sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa. On ponovo predlaže opciju korekcije granice sa Srbijom. "Argumentovao sam da eventualni sporazum o mirnoj korekciji granice sa Srbijom, Kosovu obezbeđuje priznanje od strane Srbije i pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe našoj zemlji. Očekivao sam racionalne protivargumente, ali do danas sam samo čuo puno buke i u najgorem slučaju čak i mržnju. Kosovo je veoma mala zemlja da bi proizvodila ovoliko puno mržnje, koja deli naše društvo", kaže on. Dodaje i da oni koji sumnjaju u sporazum između Kosova i Srbije olako šire strah o lažnoj destabilizaciji regiona i produbljenju etničkih podela na Balkanu. Skeptike uverava da neće biti korekcije granica duž etničkih linija, odlaska stanovništva ni domino efekta što se tiče stabilnosti u ovom delu Evrope. "Vreme ratova i konflikata između Kosova i Srbije, prema mom ubeđenju je prošlo. Ali, završetak ove epohe se može konstatovati samo kada postignemo konačni mirovni sporazum između Kosova i Srbije", zaključio je Tači.

BONUS VIDEO: POLICIJA U VIŠNJIĆEVOJ ULICI PONOVO ZAUSTAVILA PROTIVNIKE PARADE! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.