SRAMNO I BEZOBRAZNO! Kosovska policija hapsi Srbe na osnovu tajnih lista da ih zastraše! Uhapšen poverenik za Hilandar!
Foto: Fonet

samo za espreso

SRAMNO I BEZOBRAZNO! Kosovska policija hapsi Srbe na osnovu tajnih lista da ih zastraše! Uhapšen poverenik za Hilandar!

Stojković je optužen samo za dva dela, koja bi kod nas bila prekršajna kazna

Objavljeno: 22:55h

Poverenik manastira Hilandara i teolog Miloš Stojković, uhapšen je na graničnom prelazu, kada je krenuo u Kosovsku Mitrovicu da obiđe Visoke Dečane i Pećku Patrijaršiju. On je u pritvoru proveo 30 sati, a za portal Espreso je rekao da je uhapšen kao poslednji kriminalac, jer je na njihovoj "stop listi" za Srbe, kao i da je optužen za teška krivična dela.

- Pošao sam sa najboljom namerom, kao Srbin, kao slobodan građanin, da posetim Kosovsku Mitrovicu, manastir Dečane gde sam imao dogovoren sastanak i Pećku Patrijaršiju. Ono što me je zadesilo jeste da sam kao poslednji kriminalac uhapšen prilikom ulaska na prostor Kosova i Metohije i kazali su mi da sam na takozvanoj "stop listi", za koju mnogi Srbi ni ne znaju, a možda se nalaze na njoj. Nakon toga su mi kazali da sam optužen za teška krivična dela, i sproveli su me prvo do Prištine, pa do Kosovske Vitine, opštine odakle potičem što je sada opština Klokot, pa nakon toga opet do Prištine. Trideset sati sam proveo u pritvoru, nakon čega sam sproveden kod tužioca za teška krivična dela u Prištini i na teret mi se stavlja, što je čini mi se presedan u ljudskim pravima, to što sam došao da glasam, što sam govorio o proteranim Srbima, o tome da su me isterali iz moje kuće, jer nemojte da zaboravite da sam ja dugo godina obavljao dužnost predsednika koalicije raseljenih Srba sa KiM - počinje svoju priču Stojković.

On je rekao da mu se stavlja na teret da je govorio protiv Republike Kosovo dok je obavljao ovu funkciju.

- Stavlja mi se na teret to što sam na mojim javnim nastupima unutar Kosova i Metohije podsticao na međuetnički konflikt. Ako je greh to što sam govorio da sam proteran iz moje kuće, da oni koji su proterali nas sa naših vekovnih ognjišta, oni koji su primorali Srbe čak i da otuđe, da prodaju svoju imovinu pod najezdom šiptarskih terorista, onda ja ne vidim gde je to krivično delo, odnosno međuetnički konflikt - dodaje on.

Stojković je optužen za dva dela, koja bi kod nas bila prekršajna kazna.

- Optužen sam i što sam se pojavio na glasanju i što sam glasao za Srpsku listu. Oni to smatraju zloupotrebom glasa. Ja sam glasao za one za koje je država u tom trenutku pozvala da se glasa. Oni su me optužili da sam kontinuirano od 2014. do 2017. godine učestvovao u falsifikovanju izbora na Kosovu i Metohiji i da sam podsticao na međuetnički kokflikt time što sam govorio da sam proteran iz svoje kuće.

Sudija, Albanka koja je sa optuženim komunicirala uz pomoć prevodioca, tražila je da mu se odredi 30 dana pritvora zato što je u trenutku hapšenja imao ličnu kartu republike Srbije.

- Tražili su mi ličnu kartu Republike Kosovo, koju svi Srbi južno od Ibra nažalost poseduju da bi ostvarili neka prava, jer je to okupirana teritorija. Ja sam pokazao ličnu kartu Republike Srbije, a sudija je čim je videla, rekla da mi se odredi pritvor do 30 dana, jer postoji mogućnost da izbegnem pojavljivanje na sudu jer sam, kako je rekla, građanin Republike Kosova u dijaspori, dakle strani državljanin - objašnjava Stojković.

Stojković je odmah angažovao advokata, nakon čega je doneta je odluka da se brani sa slobode uz naredbu da ne napuša teritoriju Kosova i Metohije.

- Angažovao sam odmah advokaticu, gospođu Milku Milosavljević iz Gračanice koja je bila sa mnom i u momentu dok su me sprovodili do Prištine i u momentu kada sam davao izjavu. Ona je kazala da s obzirom na to da do sada nisam ni za šta osuđivan, kao i drugih olakšavajućih okolnosti, imam prava da se branim sa slobode. Tri i po sata sam davao izjavu i trpeo provokacije sudije koja je Albanka. Deset puta mi je postavljeno pitanje zbog moje srpske lične karte. Pitao sam sudiju na osnovu čega sam ja strani državljanin, kada su me njeni sunarodnici oterali iz moje kuće. Pitao sam kako je moguće da sam pozivao na međuetnički konflikt, ako sam rekao istinu da sam proteran. Ovo je jednostavno poruka raseljenima da nisu dobrodošli na prostor Kosova i Metohije - dodao je on i istakao da mu je žao što u prijavama na račun Srba, koji se bore za istinu o srpskom stradanju, učestvuju i neki Srbi unutar Kosova i Metohije.

- Moja advokatica je proverila ko je podneo krivičnu prijavu protiv mene. Podneta je u izbornoj komisiji takozvane Republike Kosovo, pa je izborna komisija prosledila dalje tužilaštvu. Tu prijavu su, nažalost, podneli Srbi, Božidar Dejanović, Momčilo Stojković i Žarko Dejanović iz opštine Klokot- priča Stojković.

On je najavio da će podneti krivične prijave protiv pomenutih Srba.

_ Nažalost, ponavlja se srpska istorija da u nekim zlodelima Albanaca učestvuju i Srbi.

Stojković je nakon pedesetominutnog obrazlaganja advokatice, pušten da se brani sa slobode, a rekao je da će se rado odazvati na sudu.

- Uvek ću na sudu postavljati jedno pitanje: Zašto smo proterani? Kakav je to međuetnički konflikt, ako neko ukazuje na to da je proteran? Oni se neće smiriti jer imaju te svoje tajne liste i nijedan Srbin ne zna da li se nalazi na toj listi - zaključuje Stojković.

Poslušajte šta je za portal Espreso rekao Stojković:

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.