REKLI SU MI DA ČEKAMO SPECIJALNU EKIPU IZ PRIŠTINE: Arno Gujon otkrio detalje drame na Kosovu
Foto: Printscreen/Youtube/ Arno Gujon

hapšenje koje je uzburkalo javnost

REKLI SU MI DA ČEKAMO SPECIJALNU EKIPU IZ PRIŠTINE: Arno Gujon otkrio detalje drame na Kosovu

- Na prelazu sam priveden u prostorije, gde su me pretresali i saslušavali tri sata bez obrazloženja - rekao je Gujon

Objavljeno:

Direktor francuske humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon je ocenio da zabrana ulaska koje su mu izdale kosovske institucije nije zabrana rada njegove organizacije nego humanitarnog rada uopšte, koja dovodi u pitanje 14 godina njegovog humanitarnog rada.Gujon je gostujući na RTS-u naveo i da ima osam dana za žalbu na tu odluku, da će koristiti sva pravna sredstva, ali da ne zna šta da očekuje pošto je zabrana ulaska na Kosovo izdata bez obrazloženja i na neodređeno vreme.

- Nadam se da će međunarodne organizacije da reaguju. Zabrana ulaska je kao zabrana ulaska doktoru u bolnicu - rekao je Gujon.

On je kazao da je putovao u selo Prekovci gde je sa episkopom raško-prizrenskim i kosovsko-metohijskim Teodosijem trebalo da uruče donacije za poljoprivrednu proizvodnju vrednosti 50.000 evra.

- Na prelazu sam priveden u prostorije, gde su me pretresali i saslušavali tri sata bez obrazloženja, a rečeno mi je da čekamo 'specijalnu ekipu' iz Prištine. (To su) bili pripadnici obaveštajne službe Kosova, koji su me ispitivali o člancima koje sam objavlijivao u (pariskom listu) Figaro i dokumentarcu u kojima sam govorio o kršenju ljudskih prava Srba i drugih manjina na Kosovu - naveo je Gujon.

On je rekao je i da mu je tada poručeno da će zbog toga što "prlja Kosovo, oni sada da prljaju njega - njegovu porodicu i ličnost na sve moguće načine".

Gujon je naveo da je dobio zvaničnu podršku premijerke Srbije Ane Brnabić, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića i vladike Teodosija.

Kosovska policija je juče na administrativnom punktu Merdare zadržala Gujona i dvojicu aktivista humanitarne organizacije "Srbi za Srbe", uz obrazloženje da nemaju dozvolu za posetu Kosovu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.