Tači: Na kraju dijaloga međusobno priznanje i učlanjenje Kosova u EU, NATO i UN
Foto: Beta

intevju

Tači: Na kraju dijaloga međusobno priznanje i učlanjenje Kosova u EU, NATO i UN

Kosovski predsednik je ocenio da Kosovo nije ni u političkoj niti u institucionalnoj krizi

Objavljeno:

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je u intervjuu agenciji Beta da će rezultat konačnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije biti međusobno priznanje, učlanjenje Kosova u EU, NATO i Ujedinjene nacije i napredak Srbije ka evropskim integracijama.

Govoreći o susretu s izaslanikom predsednika SAD, senatorom Ronom Džonsonom, Tači je rekao da SAD u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije.

"SAD i Evropska unija imaju zajednički stav, stvorili su dovoljno prostora da pod rukovodstvom EU i uz blisku podršku SAD stvore uslove i mogućnost za postizanje konačnog sporazuma Kosova i Srbije, što će podrazumevati međusobnu međunarodnu obavezu i istovremeno međusobno priznanje", rekao je on.

Kosovski predsednik je ocenio da Kosovo nije ni u političkoj niti u institucionalnoj krizi uprkos neuspehu da se na prošlonedeljnim sednicama parlamenta usvoje odluke o pregovaračkoj ekipi Kosova i rezolucija opozicije.

"Na Kosovu, kao i u svakoj demokratskoj državi, ima političkih razlika, ima različitih mišljenja o određenim pitanjima ali ni u kom slučaju Kosovo nije u krizi. Ubeđen sam da će Kosovo delovati i jedinstveno se angažovati za interese države, da će se prevazići i nepotrebne razlike i da će se to ostvariti uz direktnu komunikaciju političkog spektra, kako vlasti tako i opozicije", rekao je on.

Tači je dodao da je sasvim normalno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i on imaju različite stavove i izjave povodom procesa normalizacije odnosa, ali da rade na zajedničkom cilju - mirovnom sporazumu, sporazum razumevanja, pomirenja i međusobnog priznanja.

BONUS VIDEO:

Espreso intervju, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.