Dačić: Vučić u Briselu samo sa Mogerini, o ostalim sastancima tek će odlučiti
Foto: EPA

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE

Dačić: Vučić u Briselu samo sa Mogerini, o ostalim sastancima tek će odlučiti

Za danas je zakazan sastanak Vučića i Tačija, a službe EU su ranije saopštile da se očekuje posvećeniji rad na postizanju dijaloga

Objavljeno: 09:35h

Radio televizija Srbije javila je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ide u Brisel na novu rundu dijaloga Beograda i Prištine, ali da će tamo razgovarati samo sa evropskim predstavnicima, a ne i sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nije ni potvrdio ni negirao tu informaciju, već je rekao da će Vučić sigurno razgovarati sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, a da će o drugim sastancima odlučiti tamo.

"Predsednik je u avionu za Brisel. To je važna vest jer se razmatralo da li da ide u Brisel. Mi ćemo učestvovati u dijalogu, razgovaraćemo sa Federikom Mogerini", rekao je Dačić.

Za danas je zakazan sastanak Vučića i Tačija, a službe EU su ranije saopštile da se očekuje posvećeniji rad na postizanju dijaloga.

"Vučić je inteligentan i neće sigurno dozvoliti da se odgovornost podeli i na Srbiju. Učestvovaćemo u dijalogu u razgovoru sa Mogerinijevom da neko ne kaže da i Srbija opstruira mirovni proces", rekao je Dačić.

Dodaje da je Vučić suočen sa opstrukcijom njegove posete KiM i sa otvorenim pretnjama, što pokazuje da se ne želi mirovni sporazum.

"Otvoreno mogu da kažem da u tome učestvuju i predstavnici neke zemlje i to veoma uticajne u Savetu bezbednosti UN, a nisu SAD, Rusija, Francuska ni Nemačka. Očigledno je reč o koordiniranoj akciji koja ohrabruje sve koji su na KiM protiv postizanja mirovnog sporazuma. Važno je da ljudi u međunarodnoj zajednici vide sa kakvim ludacima imamo posla", smatra ministar.

Kaže da se o poseti Vučića Kosmetu razgovaralo sinoć i da postoji politička i bezbednosna ravan.

"Vučić se ne boji da ide na Kosmet i da razgovara sa našim narodom. U Prištini smatraju da Srbija nema prava da razmišlja a kamo li poseti Gazivode i to njima smeta. Gazivode su postale simbol da oni hoće da otmu nešto od predstavnika Srbije", smatra Dačić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić foto: Printscreen/TV Pink

Dodaje da je cilj Prištine očigledno, po nalogu nekih zapadnih zemlja koje ne žele da dođe do rešenja, da se miniraju svi mirovni razgovori i da je zbog toga Vučić otišao u Brisel.

"Mi jesmo za dogovore ali upozoravam sve i u ime Vučića i u ime Vlade Srbije da se ne igraju vatrom i da ništa ne pokušavaju kada je reč o poseti Vučića našem narodu na Kosovu i Metohiji", napominje Dačić.

Napominje da bezbednosna situacija za posetu predsednika Kosmetu nije idealna, imajući u vidu, kaže, da je očigledno reč o ljudima pomračenog uma koji upućuju pretnje.

"Meni stalno smeta i to prigovaram EU što oni sve rade u četiri oka, nema javnih apela, ni izjašnjavanja. Predsednik Vučić nije nesvestan toga da verovatno od ovog dogovora, imajući u vidu ko se sve udružio protiv, neće biti ništa i da će Albanci to da opstruiraju. Ali mi želimo da pokažemo konstruktivnu ulogu Srbije i da ćemo u tome učestvovati dokle god ima nade da se dogovor postigne", zaključuje Dačić.

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNI INTERVJU: Upoznajte Saru Vidak (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.