OVA DVA ČOVEKA ODLUČIĆE O SUDBINI KOSOVA: Nijedan nije sa Balkana! EVO KO SU ONI!
Foto: Profimedia

o kosovu

OVA DVA ČOVEKA ODLUČIĆE O SUDBINI KOSOVA: Nijedan nije sa Balkana! EVO KO SU ONI!

Podrška Bele kuće i Kremlja biće ključna za izlazak iz zastoja u pregovorima između Beograda i Prištine

Objavljeno: 10:18h

Konačno rešenje za Kosovo zavisiće od podrške i stava predsednika Rusije Vladimira Putina i SAD Donalda Trampa, prognozira uticajni Stratfor, američka geopolitička agencija poznatija i kao „CIA u senci“.

Sagovornici ocenjuju da Srbiji ovakve okolnosti idi naruku, jer je Vašington o ovom pitanju omekšao stav u korist Beograda, dok je Moskva tradicionalno na srpskoj strani.

– Podrška Bele kuće i Kremlja biće ključna za izlazak iz zastoja u pregovorima između Beograda i Prištine, pogotovo zbog toga što bi svaka teritorijalna razmena bila podložna glasanju pred Savetom bezbednosti UN – piše Stratfor.

Što manje ustupaka

Uz upozorenje da postoji opasnost od povratka nestabilnosti na Balkanu, u analizi se navodi da će jedna od najspornijih tema na predstojećim pregovorima Beograda i Prištine 7. septembra u Prištini biti formiranje ZSO.

Još jedna, moguće još spornija tema, biće razgovor o mogućoj „korekciji granica“, o kojima su u proteklih nekoliko nedelja govorili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Hašim Tači… Ideja razmene teritorija, koja bi načinila Srbiju i Kosovo etnički homogenijima, razmatra se u akademskim i političkim krugovima još od 90-ih godina – podseća „CIA u senci“ i ocenjuje da će obe strane pokušati da dobiju što više teritorije, a da naprave što manje ustupaka.

U tekstu se naglašava da je savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio da bi Bela kuća bila voljna da prihvati razmenu teriotrija ukoliko se dve strane dogovore, dok je Rusija saopštila da će zauzeti srpsku stranu u predstojećim pregovorima.

Uspeh srpske politike

Profesor FPN Dragan Simeunović ocenjuje da je za Srbiju situacija daleko povoljnija zbog ovoga i smatra da je tome doprinelo i angažovanje naše politike, dok na albanskoj strani vladaju rasulo i panika:

– Pre nekoliko godina bilo je nezamislivo išta pomenuti osim priznanja. Sada se o svemu raspravlja. Svakako su ovo povoljnija vremena za Srbiju. Velike sile su se uvek rado uplitale u odnose na Balkanu i ne treba ni sumnjati da će se pitati i za rešenje kosovskog pitanja. Ma koliko se formalno držale po strani, to će biti dogovor velikih sila.

I predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović smatra da će ključan „biti stav velikih sila o pitanju onog što može biti dogovoreno kao rešenje Beograda i Prištine“.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.