DAČIĆ O RAZGRANIČENJU: To je dogovor Beograda i Prištine, ne tiče se nikog trećeg!
Foto: AP

ministar u banjaluci

DAČIĆ O RAZGRANIČENJU: To je dogovor Beograda i Prištine, ne tiče se nikog trećeg!

"To što se zalažemo za dogovor ne znači da smo mi slabi. Srbija samo brani svoje interese i stavove, a oni koji su priznali Kosovo nemaju moralno pravo da govore o principu nepromenljivosti granice"

Objavljeno:

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, poručio je danas u Banjaluci da je licemerno to što se pojedine države protive razgraničenju Srbije i Kosova i poručio da je to isključivo pitanje dogovoraBeograda i Prištine u koje niko sa strane ne treba da se meša.

- Ko može da ospori Srbiji da se bori za svoj nacionalni i državni interes. Ako svi kažu da treba da bude dogovor, onda je to dogovor, a ako svi kažu da Srbija treba da prizna Kosovo to nije dogovor, to je ultimatum koji Srbija nikada neće prihvatiti - rekao je Dačić za Tanjug.

Srbija, potvrdio je, jeste za dogovor, ali to nije naša slabost.

- To što se zalažemo za dogovor ne znači da smo mi slabi. Srbija samo brani svoje interese i stavove, a oni koji su priznali Kosovo nemaju moralno pravo da govore o principu nepromenljivosti granice - naveo je Dačić.

Zbog toga je, kaže, na današnjem ministarskom skupu PSuJIE u Banjaluci više puta morao žestoko da reaguje na diskusije predstavnika iz nekih okolnih zemalja koje su nas, kako je rekao, od starta napadale zbog ideje o razgraničenju.

Ocenjujući da je reč o licemerju tih zemalja, Dačić kaže da neko ko je priznao kosovsku nezavisnost nema prva da priča o tome da teba sačuvati postojeću granicu Kosova.

Kada su neke zemlje donosile odluku o priznanju kosovske nezavisnosti, granice Kosova nisu postojale, postojala je i sada postoji samo administrativna linija, ukazao je Dačić.

- Kosovo nije članica ni UN, niti Oebsa niti EU. Kosovo se u evropskim dokumentima vodi kao teritorija, a ne kao država, ŠP koji je potpisan sa Kosovom nije isti kao ŠP koji ima Srbija, a i vizna liberalizacija se donosi na teritoriju Kosovo - jasan je šef srpske diplomatije.

Zato je, kaže, istakao da je dogovor Beograda i Prištine "naš bilateralni dogovor" koji se ne tiče bilo koga trećeg.

- U tom smislu nemamo nameru da trpimo licemerne stavove zemalja koje su priznale Kosovo - rekao je Dačić i dodao da je hrvatsku koleginicu Mariju Burić zamolio da premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću prenese da je to što priča o Badinteru i Badinterovoj komisiji neistina.

Ivica Dačić
Ivica Dačić foto: Marina Lopičić

Stav Badinterove komisije, koja se (1991) bavila granicama republika bivše Jugoslavije bio je da bivša SFRJ treba da se raspadne po republičkim granicama i nikada nigde nije bilo pmenuto pitanje srpske pokrajine Kosova.

Tada je čak, podsetio je, Badinterova komisija rekla da se međurepubličke mogu menjati ako se o republike o tome podstignu dogovor. Zato je, kaže, svaki stav o nepromenjivosti granice neprincipijelan i licemeran.

- To je jedan neprincipijelan stav onih koji govore o nepromenjivosti granica i ukazuje na to da se oni protive dogovoru Beograda i Prištine, a naročitu dogovoru prema kojem bi Srbja trebalo nešto da dobije - naveo je Dačić.

Pomenuo je i primer Bugarske, odnosna premijera Bojka Borisova čiji stav je prošle nedelje na sastanku ministara u Beču bio takođe oštar po tom pitanju.

- Ukazao sam na to da je Borisov bio prisutan na trilatrali sa Vučićem i Ciprasom, kojoj smo prisustvovali Kocijas, Zaharijeva i ja, kada su do detalja od predsednika Srbije upoznati sa onim što je predlagao i predlaže. Tada nisu rekli ništa protiv tog stava - naveo je Dačić.

Ponovio je da je zato svako mešanje sa strane kada je reč o dogovoru Beograda i Prištine apsolutno neprimereno.

- Srbija se zalaže za dogovor sa Prištinom i neće dozvoliti da je bilo ko ponižava, a naročito ne oni koji su porušili granice Srbije, kada su priznavanjem Kosova priznali promenljivost granica, a sada govore 'puj pike ne važ'i, od sada to neće važiti. - naveo je Dačić i dodao da se to odnosi na Makedoniju, ali i na neke druge.

Podsetio je da je Srbija svih ovih godina prilikom organizovanja nekog međunarodnog skupa Makedoniju pozivala kao Republiku Makedoniju, a Grčk je zbog toga svaki put Beogradu ulagala protest.

Govoreći o nedolasku kosovskog šefa diplomatije na ministarski sastanak PSuJIE u Banjaluku zbog, kako je rekao, navodnih pretnji i reagovanja tim povodom predstavnika nekih zemalja, Dačć je konstatovao da, na primer, nijedna od tih zemalja nije reagovala kada je Marko Djurić brutalno uhapšen u Kosovskoj Mitrovci i po Prištini vođen kao kriminalac.

Podsetivši da je i njemu više puta bio zabranjivan ulazak na Kosovo, Dačić je rekao da je Pacoli dobio vizu, a da je to što nije došao njegova stvar.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.