DA LI JE JEDINO REŠENJE ZA KOSOVO I ZA SPAS SRBA DEJTON 2? Pitali smo srpske političare da li su spremni na DOGOVOR
Foto: Dragana Udovičić, Marina Lopičić, Fonet

koja je najbolja odluka?

DA LI JE JEDINO REŠENJE ZA KOSOVO I ZA SPAS SRBA DEJTON 2? Pitali smo srpske političare da li su spremni na DOGOVOR

Simeunović smatra da bi to značilo uključivanje većeg broja zainteresovanih strana

Objavljeno:

Međunarodni ekspert za konflikte i profesor na Fakultetu političkih nauka, Dragan Simeunović smatra da bi rešenje za Kosovo bilo najbolje posmatrati kao deo celovitog rešenja za Balkan, u kontekstu rešavanja brojnih pograničnih problema i potencijalnih žarišta koja uvek mogu da buknu.

Simeunović smatra da bi to značilo obostrano korišćenje zainteresovanih strana bez menjanja granica, a pošto ni ovo rešenje ne može proći bez velikih sila, forma tog rešenja bila bi kao neka vrsta međunarodne konferencije koja bi podsećala na Dejton, ali bi uključivala veći broj zainteresovanih strana.

- To se uglavnom izražava na planu izjednačavanja brojnih prava državljana dve zemlje na kulturnom, prosvetnom, zdravstvenom, a dogovorno i na ekonomskom i ma kom drugom planu. Ako obe strane ulažu ekonomski u nešto onda imaju manje volje da to razaraju - kaže za "Espreso" profesor Simeunović i dodaje da ovaj model ne podrazumeva izmenu granica, niti je ne onemogućuje, već bi se ovde radilo o obostranom korišćenju spornih oblasti, što po pravilu obara nivo tenzije jer se svi na osnovu dobijenih prava osećaju kao da su na svome.

- Kada ste svoj na svome, onda je to vaše, možete da istaknete zastavu na kući, i to bi bio jedan model koji podrazumeva visok nivo tolerancije, razumnosti i onda tu nema problema - kaže Simeunović, koji smatra da bi uz pritisak Međunarodne zajednice sve ovo lako išlo, jer tu imaju svi interes.

- Najbolje odjednom da bude, inače to će sve ići jedno po jedno i trajaće 200 godina. Nas malo gledaju kao evropsku Afriku, na Balkanu, i Hrvatsku ni Sloveniju ne gledaju bolje. Jugoistočna Evropa, da budemo iskreni, znamo kako to izgleda. Na ovaj način bio bi rešen ne samo problem Kosova i Metohije, odnosno juga Srbije i severa KiM, već i Herceg-Bosne, Republike Srpske, Sandžaka i svih drugih teritorija zbog kojih bi sutra mogao izbiti regionalni, pa čak i veliki međunarodni sukob - smatra Simeunović.

foto: Fonet

Sa profesorom Simeunovićem se slaže potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić, koja smatra da je u pravu kada kaže da bi u okviru iznalaženja celovitog rešenja za Balkan trebalo rešavati i pitanje KiM.

- Srbija ima svoj Ustav, Rezoluciju 1244 kao diplomatske poluge sa kojima može da nastupi. KiM je državna teritorija Srbije, tamo imamo i naš narod, najsjajnije svetinje, ali i rudna bogatstva čiji je titular po međunarodnom pravu Srbija. Tu dolazimo do priče o ekonomskom suverenitetu o kome je prof. Simeunovic već ranije pisao. Ako se stvari rešavaju partikularno, može se desiti da Kosovo izgubimo i da to postane model za dalje rasparčavanje Srbije. Jer posle mogu da se jave razne ideje(neke vec tinjaju) i porastu apetiti. Mišljenja sam da ne treba žuriti s rešenjima koja mogu dovesti do potpune destabilizacije celog balkanskog prostora - kaže za "Espreso" Rašković Ivić.

foto: Fonet

Lider Dveri Boško Obradović se ne slaže sa ovim mišljenjem i smatra da je ključni problem Balkana dupli standardi vodećih zapadnih država.

- Sa jedne strane se zalažu za jedinstvenu BiH, a sa druge za podelu teritorije Srbije. Sa jedne strane podržavaju pravo Albanaca na KiM na samoopredeljenje, a sa druge to isto osporavaju Srbima u BiH. Ne vidim kako bi oni onda mogli da pronađu celovito, a pravedno rešenje za Balkan - kaže Obradović.

Bonus video:

Espreso intervju, Marija Obradović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.