NEĆE BITI KAKO VI KAŽETE! I ŠTA SAD? VUČIĆ O KOSOVU U AUSTRIJI: Poručuju nam da smo izgubili sve na Kosovu, ali tako neće moći
Foto: Printscreen/Kurir TV

tako neće moći!

NEĆE BITI KAKO VI KAŽETE! I ŠTA SAD? VUČIĆ O KOSOVU U AUSTRIJI: Poručuju nam da smo izgubili sve na Kosovu, ali tako neće moći

Briselski dijalog inače biće nastavljen 7. septembra

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je u petak održan sastanak u Beču, sa Tačijem, a pod posredovanjem kancelara Sebastijana Kurca i komesara Johanesa Hana:

„Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da nastavimo s tim razgovorima. Ne mogu iznositi detalje, jer ništa nije dogovoreno, dok sve ne bude dogovoreno, kako je moto visoke predstavnike Federike Mogerini", objasnio je on na pres konferenciji u Alpbahu, na kojoj su govorili predsednik Austrije, Slovenije, Aleksander van der Belen, Borut Pahor, predsednik privremenih institucija u Prištini Hasim Tači i evropski komesar za proširenje Johanes Han. Briselski dijalog inače biće nastavljen 7. septembra.

Vučić je kazao je da je uvek pesimista, jer dve strane imaju različite stavove, ali postoji želja da se nađe put do rešenja, jer se radi o našim građanima i njihovoj budućnosti. „Mir između Srba i Albanaca to je nešto na čemu radimo. Imali smo strašan broj sukoba. "Nadam se i kažem da je to želja srpskog naroda da dođemo do održivog mira", kazao je on. Vučić je istakao da oni koji kažu da ne treba ništa da radimo poručuje da nama ne trebaju drugi problemi, i da je bitno da rešimo naša pitanja kako ne bi bili teret drugima. Podvukao je ulogu Austrije, kao predsedavajuće EU do kraja godine, od koje očekuje podršku i u dijalogu Beogarda i Prištine. On je istakao da bi dogovor Albanca i Srba bio ogromno dostignuće za ceo region, te da bi posle njega mogli da kažemo da imamo miran i stabilan region, koji je najbolje mesto za ulaganje. Vučić je rekao i da i on i Tači znaju koliko su velike razlike između njih u pokušaju pronalaženja kompromisnog rešenja.

foto: Beta

- Moj pesimizam nije zasnovan na mojoj želji da dođemo do dobrog rezultata, već je zasnovan na realnom stanju - kaže Vučić. On kaže da nam poručuju da smo izgubili sve na Kosovu, a da to prevode na drugačiji način.

- Neće biti kako vi kažete! Mi se ne slažemo sa tim! I, šta ćete sad? - pitao je Vučić.

Predsednik Srbije je izjavio da ne može da zna da li će SAD i ostale velike sile podržati dogovor Srba i Albanaca, ali i da ćemo se mi "teško dogovoriti". Istakao je da je malo umoran da objašnjava na svakodnevnom nivou da Srbija nikada neće ugroziti teritorijalni integritet Hrvatske, BiH, ili bilo koje druge zemlje u regionu. - Moramo da rešimo problem sa Albancima u korist oba naroda i celog rgeiona. Srbi i Albanci su dva najveća naroda u regionu. Ako postignemo sporazum, iako sam i dalje pesimista, jer vidim mnogo problema sa kojima se suočavamo, a i nisam siguran da li će građani Srbije podržati dogovor, rešićemo problem koji postoji već više od dva veka - objasnio je Vučić. Vučić se osvrnuo se danas u Alpbahu na poruku ambasadora Velike Britanije Denisa Kifa da "promene granica mogu izazvati probleme", upitavši diplomatu "zašto su onda menjane još 2008. godine".

- Hoće da odgovori na to pitanje? Evo ja ga pitam, pošto to nosi sa sobom i rizik i cenu. Što ste urušavali Srbiju 1999. godine? Za to ćete naći opravdanje u humanitarnoj katastrofi... Svakih 10 godina, kad vama odgovara, možete da menjate granicu, a kad bi neko drugi koga se to tiče nešto pokušao da uradi mimo vašeg znanja, onda - "platićete cenu i biće visok rizik". Koji viši rizik ako dogovora ne bude? - pitao je Vučić.

Vučić kaže, da je imao bileteralne razgovore i za četiri meseca očekuje slovenačkog predsednika u Beogradu - Zadovoljan sam mogućnošću da istaknem stavove Srbije na forumu. Sinoćna rasprava je ostavila veliki utisak na sve. Čini mi se da su ljudi konačno razumeli da mi sami moramo da kreiramo svoju budućnost. A ne da svi drugi iz sveta misle da imaju pravo da nam to određuju - rekao je Vučić.

VUČIĆ SA AUSTRIJSKIM KANCELAROM, HANOM I TAČIJEM Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beču, pred početak EU samita u Alpbahu, sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom i predstavnikom privremenih institucija u Prištini Hašimom Tačijem. Domaćin sastanka, austrijski kancelar Kurc je istakao da su prioriteti Austrije, kao predsedavajuće EU, politika susedstva i proširenja, bezbednost i migracije, uz moto "Evropa koja štiti".

foto: Fonet

On je ohrabrio učesnike dijaloga da nastave razgovore i naveo da je to osnovni preduslov za pristupanje EU, naglasivši da se Austrija tokom svog predsedavanja naročito zalaže za evropsku perspektivu svih zemalja Zapadnog Balkana. Vučić je naglasio da je za Srbiju i ceo region veoma važno da imaju podršku Austrije u naporima da se dođe do održivog rešenja i da se očuva mir. On je, istovremeno, zamolio austrijskog kancelara da dodatno ohrabri tamošnje investitore u njihovoj nameri da ulažu u Srbiju, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.