SUDBINA KOSOVA SE REŠAVA 11. NOVEMBRA U PARIZU? Ovaj datum ima SIMBOLIČNU VREDNOST u srpskoj istoriji!
Foto: Reuters

važan događaj

SUDBINA KOSOVA SE REŠAVA 11. NOVEMBRA U PARIZU? Ovaj datum ima SIMBOLIČNU VREDNOST u srpskoj istoriji!

U Parizu će, sve u svemu, biti niz evropskih lidera, čiji će stavovi, kad je reč o konačnom rešenju za Kosovo i Metohiju svakako biti uzeti u obzir

Objavljeno: 19:35h

Francuski istoričar Aleksi Trud kaže da bi konačni dogovor o Kosovu, prema njegovim informacijama, trebalo da bude postignut na marginama proslave stogodišnjice pobede saveznika u Prvom svetskom ratu, u francuskoj prestonici, 11. novembra.

- Nije isključeno da ovaj simbolični trenutak donese Beogradu povoljnu klimu za dogovaranje bar oko nekih detalja. Ne bi bilo ništa neobično da Srbija u poslednjem trenutku, kao što je bivalo kroz istoriju, uspe da postigne povoljno rešenje - rekao je francuski istoričar i geopolitikolog.

O tome, naravno, nema zvaničnih naznaka, ali je izvesno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će prisustvovati proslavi velikog i značajnog jubileja, neće propustiti takvu priliku da pitanje Kosova i Metohije drži u prvom planu u svim neformalnim susretima i bilateralnim razgovorima.

Poziv predsedniku Vučiću lično je uputio predsednik Francuske Emanuel Makron.

Emanuel Makron
Emanuel Makron foto: Fonet

On je, u pismu Vučiću, naveo da 11. novembra u Pariz poziva „lidere zemalja čije su se snage borile u Evropi između 1914. i 1918, zemalja koje su poslale kontingente da se bore u Evropi i zemalja koje su poslale veliki broj radnika kao podršku ratnim naporima", rečeno je u Kabinetu predsednika Vučića.Izvesno je, dakle, da će proslavi u Parizu prisustvovati veliki broj državnika.

Šefovi država ili vlada će prisustvovati ceremoniji kod Trijumfalne kapije, kako bi odali počast milionima žrtava Velikog rata.

Svi oni, kao i predsednik Srbije, biće i gosti francuskog predsednika na ručku u Jelisejskoj palati, da bi potom, prema informacijama, prisustvovali otvaranju Pariskog foruma o miru, koji će biti posvećen upravljanju svetom i izazovima današnjice, kao i učvršćivanju svetskog mira, a u svetlu pouka Prvog svetskog rata.

U Parizu će, sve u svemu, biti niz evropskih lidera, čiji će stavovi, kad je reč o konačnom rešenju za Kosovo i Metohiju svakako biti uzeti u obzir, a neki bi mogli biti i presudni. Dolazak je potvrdio i predsednik SAD Donald Tramp.

Da li se može očekivati da će Makron,odnosno Donald tramp u Parizu uvažiti stav predsednika Vučića da se pregovori o konačnom rešenju za KiM ne mogu završiti tako da Srbija ne dobije ništa?

Optimisti bi rekli - možda i može, tim pre što jasan i konkretan stav o Kosovu, poput stava Angele Merkel da je priča o Kosovu kada je reč o granicama završena, ali koja neće biti u Parizu 11. novembra, ova dvojica lidera do sada nisu saopštila.

Susreti u Parizu, inače, doći će posle brojnih najavljenih diplomatskih aktivnosti Aleksanda Vučića, a najsvežiji će biti susreti sa ruskim predsednikom Putinom, planiran za 15. septembar, sa kineskim predsednikom, te sa diplomatama i zvaničnicima koje će, kao i Vučića, okupiti jesenje zasedanje Generalne skupštine UN.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.