SAŠA JANKOVIĆ: Kosovu stolica u UN, ali bez priznanja nezavisnosti
Foto: Filip Plavčić

plan razmene

SAŠA JANKOVIĆ: Kosovu stolica u UN, ali bez priznanja nezavisnosti

Prema Jankoviću pitanje Kosova obuhvatilo bi "teritorijalnu i personalnu" autonomiju za Srbe na KiM

Objavljeno: 09:40h

Lider Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Saša Janković izjavio je da bi kosovsko pitanje rešio integracijom Kosova u medjunarodne organizacije, što uključuje i Ujedinjene nacije, ali bez formalnog priznanja nezavisnosti, preneo je danas nedeljnik "Vreme".

Janković je kazao da bi, po njegovom mišljenju, rešenje pitanja Kosova obuhvatilo "teritorijalnu i personalnu" autonomiju za Srbe na Kosovu i institucionalizaciju njihovih organa samouprave.

"Rešenje bi obuhvatalo poseban režim zaštite najznačajnijih verskih i kulturno-istorijskih dobara (vid eksteritorijalnosti)", rekao je Janković. On je objasnio da bi se zalagao za procesuiranje svih zločinaca, i sa srpske i sa albanske strane.

Janković je u intervjuu ocenio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema koncept rešenja pitanja Kosova, već sa nekoliko taktičkih varijanti pokušava da ostane na vlasti.

"Igra onu igru koja mu se danas čini jačom, ali će je sutra zameniti potpuno suprotnom ako oceni da će ga ona sačuvati (na vlasti)", objasnio je Janković. Po njegovim rečima, Vučiću je nebitno šta će se dogoditi sa ljudima, Kosovom, Srbijom i regionom, već jedino brine o svojoj poziciji na vlasti.

Za Jankovića je plan razmene teritorija Kosova sa Albancima "opasan presedan" koji nije trajno i održivo rešenje.

"Šta sutra sa delom Sandžaka koji u Srbiji, šta sa severom Vojvodine", upitao je Janković.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.