HARADINAJ KIPTI OD BESA: Putin želi da promeni granice u Bosni kako bi napravio presedan, samo njemu TO ODGOVARA!
Foto: Fonet

poludeo

HARADINAJ KIPTI OD BESA: Putin želi da promeni granice u Bosni kako bi napravio presedan, samo njemu TO ODGOVARA!

Političke stranke protiv Tačijeve ideje o “korekciji” granica

Objavljeno:

Viši zvaničnici vladajuće koalicije AAK (Alijansa za budućnost Kosova) i NISMA-e protive se ideji predsednika Hašima Tačija o korekciji granica, koja se tumači kao stav o razmeni teritorije sa Srbijom.

Lider Nisme Fatmir Ljimaj i visoki zvaničnik AAK-a i poslanik Daut Haradinaj protive se Tačijevom predlogu. Ljimaj je pozvao Tačija da poštuje Ustav Kosova, dok je Haradinaj rekao da takva ideja potiče od Srbije i Rusije. Zvaničnici najveće vladajuće koalicije – Demokratske stranke Kosova (PDK) nisu reagovali na najnoviji predlog svog nekadašnjeg lidera, koji je napustio PDK kako bi postao predsednik Kosova. I opozicione stranke se protive korekciji granica ili razmeni teritorija.

Lider NISMA-e i zamenik premijera u vladi Ramuša Haradinaja, Fatmir Ljimaj, rekao je da neće biti Republike Srpske na Kosovu, naglašavajući da će takva ideja uništiti državnost Kosova.

“Dužni smo da poštujemo Ustav i važeće zakone Kosova, a izjave lidera institucija o korekciji granica su neprihvatljive,” rekao je Ljimaj.

Šef parlamentarne grupe najveće opozicione kosovske stranke – LDK, Avdulah Hoti, izjavio je za medije u petak da njegova stranka nije spremna za razmenu teritorija, zatraživši da sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom dovede do uzajamnog priznanja.

Hoti je rekao da predsednik Tači i sadašnja vlada nemaju legitimitet da vode dijalog sa Srbijom i da bi trebalo da se održe vanredni izbori u zemlji.

Poslanik AAK, Daut Haradinaj, smatra da ideja o korekciji granica, koju je spomenuo predsednik Tači, donosi nov konflikt i da je opasna za Kosovo. On je rekao da su takve ideje predlozi Srbije i Rusije.

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, kaže da promena granica na Balkanu odgovara samo ruskom predsedniku, Vladimiru Putinu.

“Niko ne želi promenu granica, osim ruskog predsednika Vladimira Putina. On želi da promeni granice u Bosni kako bi napravio presedan. Velika je greška pomoći Putinu i predložiti podelu,” rekao je Haradinaj.

On tvrdi da će granica Kosova ostati nepromenjena.

“Niko se ne usuđuje da promeni granicu ili da pokuša da izvrši korekciju granice, razmenu teritorija,” naveo je u intervjuu za kosovski javni servis.

Haradinaj je rekao da postoji javna retorika o granicama.

“Naša obaveza je Ustav Republike Kosovo. Ne usuđujemo se da stvorimo novi Ustav,” naveo je on.

Haradinaj je ponovio da neće biti razmene teritorija, korekcije granica ili podela na Kosovu i na Balkanu. Istakao je da bi svaki pokušaj promene granica izazvao novi rat na Balkanu.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Kossev)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.