Iguman: Lideri da demantuju DOGOVORENI INCIDENT NA KOSOVU
Foto: Printscreen/YouTube/ Radio Gračanica

sve kroz dijalog

Iguman: Lideri da demantuju DOGOVORENI INCIDENT NA KOSOVU

- KFOR tvrdi da je odlučan da spreči nasilјe, ali zabrinutost postoji među narodom

Objavljeno:

Kosovom cirkulišu razne opasne informacije među kojima je i ona o skorom scenariju međusobno dogovorenog incidenta na severu KiM koji bi bio okidač za reakcije na obe strane i koji bi stvorio de fakto podelu na terenu, napisao je na svom Fejsbuk nalogu iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić koji traži i od Beograda i od Prištine demanti.

- KFOR tvrdi da je odlučan da spreči nasilјe, ali zabrinutost postoji među narodom. Politički lideri na obe strane – i u Beogradu, i u Prištini – moraju odlučno da odbace i demantuju navode o eventualnoj insceniranoj teritorijalnoj podeli kroz nasilјe i ponovo se obavežu na miran dijalog koliko god on trajao. U protivnom, snosiće ogromnu političku i moralnu odgovornost - napisao je iguman Sava Janjić.

U poruci javnosti, na svom Fejsbuk nalogu, takođe je naveo da je veoma važno da se "ove uznemirujuće vesti odgovorno demantuju sa svih strana", a sa, kako je ponovo podcrtao, obostranim obavezivanjem na miran dijalog:

- Čvrsto se nadam da će međunarodna zajednica, posebno SAD i EU, sprečiti neodgovorne pojedince i grupe na obe strane da isprovociraju nasilјe u kome bi stradali nevini lјudi i vredni istorijski i kulturni spomenici kao u neredima 2004. Za Kosovo i region to bi bio strašan korak nazad. Dijalog mora da se vrati garantovanju bezbednosti za sve lјude i poštovanju lјudskih prava -

Danas je na Severu Kosova boravio admiral Džejms Fogo, komandant Komande združenih snaga u Napulju, zajedno sa komandantom KFOR-a, Salvatoreom Kuočijem.

Obojica su poručili da je pitanje podele političko pitanje koje bi trebalo da se rešava kroz dijalog.

Na pitanje da li KFOR i NATO imaju saznanja o eventualnim nasilnim scenarijima na terenu i da li u tom slučaju mogu da garantuju bezbednost Srbima širom Kosova, Fogo je naveo da "svaki put kada se razgovara o kontroverznim političkim rešenjima za probleme na Balkanu, postoji potencijal za nemir".

- Neki ljudi imaju tendenciju da svoja neslaganja iznesu na ulicu. Ja im jako preporučujem da to ne čine ili da, ako to rade, da to učine mirno, kao u svim civilizovanim demokratijama - dodao je.

U Prištini je danas kosovski predsednik, Hašim Tači, održao vanrednu konferenciju za medije. On je napise u medijima o podeli Kosova nazvao "lažnim vestima", navevši i da nema podele, ali je istovremeno, kako su preneli kosovski mediji, poručio da "ima korekcije granice sa Srbijom".

Ranije danas, Kancelarija za KiM Vlade Srbije, posle informacije o kamenovanju srpske škole kod Lipljana, izrazila je sumnju da se radi o nastojanjima da se Srbi onespokoje i isprovociraju, kako bi se "dobio alibi za neku opasniju akciju protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji".

- Nećete etničke granice? Nećete razgraničenje sa Albancima? Pa nema problema, kažite ljudima da se spremimo onda za Vranje, za jedno 40-50 godina", poručio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prošle nedelje, posle apela vladike raško-prizrenskog Teodosija protiv podele Kosova. Ali, ta izjava je bila optimistična, ocenio je potom predsednik Srbije: "To će biti za 20 godina, a ne za 40 godina - prenosi Kossev.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kossev)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.