KINESKI AMBASADOR: Kosovsko pitanje najvažnije za teritorijalni integritet Srbije, važne stvari se ne rešavaju za par meseci! Mi smo čekali 100 godina da rešimo pitanje Hong Konga
Foto: Fonet

VAŽNE PORUKE

KINESKI AMBASADOR: Kosovsko pitanje najvažnije za teritorijalni integritet Srbije, važne stvari se ne rešavaju za par meseci! Mi smo čekali 100 godina da rešimo pitanje Hong Konga

On smatra da za rešavanje tako velikog pitanja ne bi trebalo postavljati rokove

Objavljeno:

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang kaže da je rešavanje kosovskog pitanja najvažnije za Srbiju i njen teritorijalni integritet.

On smatra da za rešavanje tako velikog pitanja ne bi trebalo postavljati rokove.

"To je čisto moje lično mišljenje, nije zvanično. Kada je reč o pitanju Kosova, to se odnosi na suverenitet, teritorijalni integritet Srbije, to je najvažnije pitanje za jednu zemlju, vladu i narod", rekao je Li za RTS.

On je naveo primer da je Kina čekala skoro 100 godina i rešila pitanje Hongkonga tek 1997. kada je vraćen matici, a takođe i Makao.

"U Hongkongu su bili Englezi, a u Makau Portugalci", potseća Li.

On dodaje i da je današnja Kina jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti, a još nije rešila svoj problem, provinciju Tajvan.

"Za ovakvo veliko pitanje, nikako se ne sme dozvoliti da se reši samo za par meseci. Normalno, ukoliko se Beograd i Priština za 10 dana dogovore, ja podržavam, pozdravaljam", kazao je Li.

Srbija je za Kinu veoma važna

Kineska kompanija koja je zainteresovana za RTB Bor je jedna od najuspešnijih u toj oblasti, rekao je ambasador Kine u Beogradu Li Mančang ističući da ona ima predstavništva i u drugim zemljama.

Li je za RTS naveo da su, koliko je njemu poznato, predstavnici kineske kompanije već bili u Boru. Kaže i da je reč o ozbiljnoj kompaniji koja je veoma zainteresovana za saradnju.

On je rekao i da je Srbija za Kinu veoma važna, a da je najbolja ilustracija toga što predsednik Aleksandar Vučić uskoro već treći put putuje u Kinu gde će se sastati sa predsednikom te države.

- Iz ovog regiona skoro nijedan predsednik u poslednje cetiri godine nije išao u Kinu, a predsednik Vučić, ako se ne varam, vec treći put ide u Kinu. Iz toga se vidi da je Srbija mnogo važna i da imamo prijateljske odnose - napomenuo je Li.

Na pitanje da li se tada, u septembru, očekuju neki konkretni dogovori poput ugovora za deonicu Preljina-Požega, on je rekao da očekuje više, ne samo jedan ugovor.

Upitan koliko ugovora Srbija ima sa Kinom, Li nabraja - most, brza pruga, auto-put, železara, "Huavej", u energetici, u Kostolcu...

- Pre dve nedelje potpisan je Memorandum o saradnji između kineske kompanije i "Ikarbusa", ta kompanija je proizvođač električnih autobusa, hoće da montiramo ovde zajedno električne autobuse - kaže ambasador.

Povodom tri dokumenta koji su potpisani na samitu 16+1 u Sofiji, a među kojima i memorandum za industrijski park za voće i povrće, Li navodi da sve ide po planu.

- Odmah posle samita u Sofiji došla je grupa od pet njih, imali su kontakte sa Ministarstvom poljoprivrede, bili kod mene. Konkretno mi smo razgovarali u kom pravcu gde i kako, sve ide po planu - kazao je Li.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.