ČEDA JOVANOVIĆ: Dogovor s Albancima koče propale ideje Miloševića i Koštunice!
Foto: Nebojša Mandić

mir brate mir

ČEDA JOVANOVIĆ: Dogovor s Albancima koče propale ideje Miloševića i Koštunice!

Predsednik Liberalno-demokratske partije govori o tome zašto predlaže Koaliciju za mir

Objavljeno:

Predsednik Liberalno-demokratske partije govori za Danas o tome zašto predlaže Koaliciju za mir.

„Pravljenje Koalicije za mir najmanje ima veze sa mojom ličnom i budućnošću Liberalno-demokratske partije. Jasno je da naredni meseci donose finiš razgovora Beograda i Prištine, a posebno se puno očekuje od razgovora najavljenog za septembar između Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. Kada kažem 'očekuje', mislim da će posle tih stvari dalji tok rešavanja kosovske krize dobiti svoje ubrzanje i niko od nas nema prava da statira u nečemu što će presudno odrediti budućnost naše dece“, navodi u pisanoj izjavi za „Danas“ Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a.

„Zato i ne želim da ćutim kada se, kao alternativa dogovoru, pominju reciklirane, propale ideje Slobodana Miloševića i Vojislava Koštunice, i na taj način se traži politička perspektiva. Za mene je to sebično i zato sam najavio za septembar predlog sa kojim ću izaći - potpuno neopterećen procentima, prognozama, dnevnom politikom i strančarenjem koji su uništili ovu zemlju - i u tom predlogu biće formulisan predlog rešenja za koji smatram da može pomoći i nama i Albancima da sačuvamo ono što jedino ne sme da se dovede danas u pitanje, a to je mir“, dodaje Jovanović.

Smatra da se kao alternativa dogovoru, pominju  reciklirane, propale ideje Slobodana Miloševića i Vojislava Koštunice
Smatra da se kao alternativa dogovoru, pominju reciklirane, propale ideje Slobodana Miloševića i Vojislava Koštunice foto: Nebojša Mandić

Za razliku od većine u današnjoj opoziciji, nisam opterećen sopstvenom ulogom u političkom životu Srbije, niti imam prava na to posle svega što sam video za ove tri decenije. Nemam pravo da žmurim pred činjenicom da nam se sada pruža šansa koja nam se možda više neće nikada pružiti, i zato toliko pričam o tom kompromisu sa Prištinom. Naša sreća nije u saplitanju građana koji žive na Kosovu, niti Srbija može imati bilo šta od toga. Posebno ne mogu od toga nešto imati građani Kosova srpske nacionalnosti, koji su uvek stradali i čija je 'kičma pucala' kada se god iz Beograda vodila neodgovrna politika“, ističe predsednik LDP-a.

„Koalicija za mir nije predizborni projekat, niti razmišljam o narednim parlamentarnim izborima. Oni koji samo o tome danas razmišljaju, skupljaju se po kolonama i kandiduju program koji ne znam da li bi i Koštunica mogao potpiše. Dokle god se kao alternativa Vučiću iz 2018. godine nudi Vučić od pre 2012. godine, imaćete sve jaču Srpsku naprednu stranku i sve marginalizovaniju opoziciju. Za to niko neće glasati, jer kada pričate o zamrznutom konfliktku, vi, u stvari, imate u glavi samo dolazak na vlast, žrtvujući time sve što eventualno može da se postigne, sebično gledajući da dokažete da je vaša gomila veća od one gomile koju je okupio Aleksandar Vučić“, ocenjuje Jovanović.

„Nama treba mir. Treba nam pomirenje sa onima od kojih presudno zavisi naša budućnost. Trajni kompromis sa kosovskim Albancima. Ubrzanje evropske politike, čvršće savezništvo sa zemljama Zapadne Evrope i ulazak u NATO savez. Potrebna nam je strategija koja prati interese ovog društva, jer se preko sudbina običnih ljudi prelamaju sve naše zablude iz prošlosti i dolaze na naplatu, a to može biti ovoga puta fatalno“, smatra Jovanović.

„Nemam šta da radim sa Vučićevim sfingama“

„Nema me u Savezu za Srbiju i ne znam šta bih radio tamo dok su za stolom Stamatović, Boško Obradović, Slaviša Ristić i Vuk Jeremić, objašnjavajući nam da su čuvanje rezolucije 1244, Ustava - koji su pokrali zajedno sa Vučićem, Nikolićem i Dačićem - zamrznuti konflikt i ruska čizma naša budućnost, dok su svi ostali izdajnici, uključujući i mene. Ne mogu da budem u njihovim savezima, koalicijama, kohabiticajima jer ovoj zemlji ne treba ništa od onoga što joj oni nude, pošto je za razliku od njihove politike ono što smo LDP i ja govorili potvrdilo vreme.

Nemam šta da radim sa Vučićevim sfingama kojima je u redu prebijanje članova LDP-a u Hrtkovcima, kriminalizacija Zorana Đinđića i glorifikacija zločinačkog udruženja. Ne znam kako neko može da me zamisli u društvu sa pojavama isfrustriranim Vučićevom neuzvraćenom ljubavi, kojima je problem što ih on neće, ali nije im, recimo, Srebrenica, u kojoj svake godine još malo umiremo mi, a ne ubijeni.

Zato bi, da nas nema, glas Srbije bila mutant-svest Vjerice Radete, budalaštine Irineja i 'reformatorstvo' Nenada Popovića, ruskog spavača.“

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Istina.ldp.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.