Marko Đurić: Ukoliko ne dođe do dogovora sa Prištinom, biće sukoba!
Foto: Fonet

otvoreno

Marko Đurić: Ukoliko ne dođe do dogovora sa Prištinom, biće sukoba!

Đurić je rekao da u dijalogu sa Prištinom ima "ozbiljnog i teškog" uslovljavanja

Objavljeno:

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da Srbija mora biti svesna posledica ukoliko ne dođe do sporazuma sa Prištinom, a posledice bi bile vraćanje Srbije i regiona u sukobe.

On je rekao da je Srbija je danas suočena sa dilemom da li želi da postigne dogovor ili ne, ali mora biti svesna posledica ukoliko do dogovora ne dođe.

- Ukoliko dogovor ne bismo postigli danas, budite sasvim sigurni da stvari ne bi mogle da ostanu kakve jesu. U narednih nekoliko godina, tri, četiri, pet, nije bitno koliko, sasvim sigurno bismo vratili našu zemlju i region u neku vrstu sukoba. Ne bismo mogli da osiguramo da naša deca neće ginuti - rekao je Đurić gostujući na Radio televiziji Srbije.

Đurić je rekao da u dijalogu sa Prištinom ima "ozbiljnog i teškog" uslovljavanja.

- Možemo da zaboravimo na jačanje i unapredjenje odnosa sa Evropskom unijom, samim tim i na veći broj investicija i radnih mesta, sve ono što nam je u pogledu ekonomije važno - rekao je Đurić.

Na pitanje o eventualnoj podeli Kosova ili zameni teritorija za stolicu u Ujedinjenim nacijama, Đurić je izbegao odgovor i rekao da šta god da Srbija dobije biće više nego što ima danas.

- S obzirom na to da trenutno nemamo gotovo ništa, jer 18 godina nemamo nikakvu efektivnu kontrolu na Kosovu i Metohiji...Šta god da budemo dobili u procesu dijaloga, biće više nego što imamo danas - kazao je Đurić.

On je rekao da se razgovori o Kosovu vode sa Rusima, Amerikancima, i predsednikom Francuske Makronom.

- Mi razgovaramo sa svima, a zna se ko su nam saveznici u Savetu Evrope, zahvalni smo Rusiji i Kini. Danas moramo da razgovaramo sa svima. Mi ćemo pokucati na svaka vrata i onih koji nas tradicionalno ne podržavaju, da pokušamo da pridobijemo razumevanje i podršku za našu poziciju - dodao je Đurić.

Đurić je u vezi sa istragom ubistva Olivera Ivanovića rekao da srpska policija ne može da pregleda čaure, nego se bavi obaveštajnim radom.

Bonus video:

Espreso intervju, Marko Milosavljević

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.