KOVČEZI POKRIVENI AMERIČKIM ZASTAVAMA, A NA ZIDU GRB TERORISTIČKE OVK! Ovo je jedina fotografija sa sahrane braće Bitići (FOTO)
Foto: Privatna arhiva

nikad viđeno

KOVČEZI POKRIVENI AMERIČKIM ZASTAVAMA, A NA ZIDU GRB TERORISTIČKE OVK! Ovo je jedina fotografija sa sahrane braće Bitići (FOTO)

Njihova smrt je kamen spoticanja između Srbije i SAD

Objavljeno:

Slučaj ubistva braće Bitići već gotovo dve decenije kamen spoticanja u odnosima Srbije i Sjedinjenih američkih država.

Braća Ilija, Mehmet i Argon Bitići, američki državljani albanskog porekla i pripadnici tzv Atlanske brigade OVK uhapšeni su 26. juna 1999. godine na administrativnoj granici sa Srbijom, kada su pokušali da Srbe iz Prizrena prebace u Srbiju.

Prekršajno su 27. juna osuđeni u Prokuplju na 14 dana zatvora, a uz zahtev za uslovno puštanje pušteni su tri dana ranije. Međutim braću Bitići su, navodno, odmah po izlasku iz zatvora pokupila dva muškarca i u automobilu bez registarskih oznaka odvezli u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije, čiji je tada komandant bio Goran Guri Radosavljević.

U Petrovom selu nakon dva dana oni su ubijeni mecima u potiljak, a potom pokopani u masovnu grobnicu u kojoj su već bila tela kosovskih Albanaca. Njihova tela pronađena su 2001. godine sa još 67 muškaraca i 7 žena s Kosova!

Zbog ovog ubistva saslušan je čitav komandni lanac MUP-a na čelu s tadašnjim ministrom Vlajkom Stojiljkovićem, ali niko nije optužen.

Iako je od ubistva prošlo 19 godina, kamen spoticanja između dveju zemalja i dalje je tema kako medija, tako i na društvenim mrežama. Ovih dana na društvenim mrežama pojavila se fotografija sa sahrane braće Bitići.

Na njima se vidi jedina fotografija sa sahrane, na kojima se vide njihovi kovčezi pokriveni američkim zastavama, dok je na zidu iznad sanduka zastava terorističke OVK.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.