Književniku Škeljzenu Malićiju jutros zabranjen ulazak u Srbiju!
Foto: Fonet

nastavlja se

Književniku Škeljzenu Malićiju jutros zabranjen ulazak u Srbiju!

On dodaje da je odlučio da se vrati, a u znak solidarnosti vratile su se i njegove kolege koje su krenule sa njim – Besa Luči, Jeton Neziraj i Maljinda Hodža

Objavljeno:

Književniku i publicisti sa Kosova Škeljzenu Malićiju jutros je onemogućeno da pređe administrativni prelaz Merdare, na putu ka Beogradu gde je večeras od 19 časova trebalo da bude učesnik na promociji knjige „Studija slučaja Përtej“ u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Kako je Malići rekao za Danas, jutros u 5 sati policija ga je pozvala da izađe iz vozila i uzme svoj prtljag zato što ne može da uđe u Srbiju.

„Nisu mi rekli razlog. Rekli su samo da mogu da sačekam verifikaciju koja može da potraje možda i do podneva“, objašnjava Malići.

On dodaje da je odlučio da se vrati, a u znak solidarnosti vratile su se i njegove kolege koje su krenule sa njim – Besa Luči, Jeton Neziraj i Maljinda Hodža.

Događaj na koji je Malići krenuo je na promociju knjige koja povezuje dvadeset godina umetničke i kulturne saradnje, zajedničkih iskustava i prijateljstva.

Granična policija Srbije nije mu dala nikakvu informaciju ili razlog za njihov postupak.

Prema saoštenju Centra za kulturnu dekontaminaciju, Malići je putovao sa dramaturgom I direktorom Ćendra Multimedija Jetonom Nezirajem, urednicom platforme Kosovo 2.0 I fotografkinjom Maljindom Hodžom. Planirali su da učestvuju u diskusiji povodom izlaska publikacije “Case Study Pertej” u okviru projekta “Përtej/Preko/Beyond20 Years”, a koja mapira hronologiju 20 godina kulturne saradnje nezavisnih kulturnih sfera obe zemlje. Ova publikacija i diskusija su rezultat projekta saradnje između Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda i Kosovo 2.0 iz Prištine.

Pošto je Malićiju onemogućen ulazak, i ostali članovi grupe odlučili su da se vrate u Prištinu. To je zasnovano na odluci da bi se dalje putovanje I učešće u događaju samo doprinelo daljoj normalizaciji discriminatorne prakse i nehumanog tretiranja građana Kosova. Štaviše, ovaj incident je u suprotnosti sa procesom normalizacije odnosa ove dve zemlje, i primer neuspeha da se omogući jedan od osnovnih njenih principa – sloboda kretanja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.