ALEKSANDRA PAPADOPULO: Euleks nije mogao u par godina čarobnim štapićem da reši sve probleme!
Foto: Beta

Kosovo i metohija

ALEKSANDRA PAPADOPULO: Euleks nije mogao u par godina čarobnim štapićem da reši sve probleme!

Ona je podsetila da je Euleks bila najveća misija Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike ikada raspoređena od EU

Objavljeno:

Šefica Euleksa (EULEX) Aleksandra Papadopulo ocenila je, povodom prestanka mandata te misije, da je Euleks puno uradio na upostavljanju vladavine prava na Kosovu, ali da nije bilo realno očekivati da u par godina "čarobnim štapićem" reši sve probleme. - Zajedno sa drugim međunarodnim akterima, naša sveobuhvatna uloga bila je implementacija multietničkog, transparentnog i nezavisnog sistema vladavine prava, slobodnog od političkog uplitanja. Formiranje ovog sistema je dugoročan proces. Efikasna i nezavisna vladavina prava najbolji je garant ljudskih prava za sve građane koji žive na Kosovu - rekla je Papadopulo za agenciju Beta.

Ona je podsetila da je Euleks bila najveća misija Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike ikada raspoređena od EU, koja je došla da pomogne, a ne i da "zameni Kosovo". - Euleks Misija nije bila rasporedjena ovde da u par godina čarobnim štapićem reši sve probleme Kosova u oblasti vladavine prava. Trebalo je da od samog početka to bolje razjasnimo, trebalo je da malo bolje upravljamo lokalnim očekivanjima - ocenila je ona. Misiji Euleks prestaje mandat sutra, 14. juna, što prema njenim rečima, znači da u pravosudnom sistemu Kosova više neće biti Euleksovih sudija i tužilaca. - Sada kada se ona bliži kraju, mi pripremamo novi mandat Misije. Tačan format i broj osoblja koje će Euleks imati nakon juna 2018. godine još se razmatraju i zavisiće od odluke zemalja članica - rekla je ona. Novi izmenjeni mandat misije biće na snazi do 14. juna 2020. godine, a Papadopulo je navela da se već radi na izradi sveobuhvatnog plana sa jakim fokusom na održivost procesa tranzicije, kako bi osigurali da lokalne institucije mogu da spreče ozbiljan pad učinka nakon odlaska Euleksa. - Jedan deo naših aktivnosti će biti prenesen na Kancelariju EU, drugi na kosovsko pravosuđe, dok će Euleks nastaviti da pruža podršku Kosovu kroz aktivnosti nadgledanja i ograničene operativne funkcije - rekla je ona. Papadopulo je precizirala da će misija nastaviti da prati situaciju "naročito u pogledu sudskih spisa" koji su već u procesu prenosa na lokalno pravosuđe, ali i rada policije. - Nadgledanje, podučavanje i savetovanje se nastavljaju u oblasti politika koje se odnose na policiju, uključujući graničnu policiju, razne aspekte Ministarstva unutrašnjih poslova, uključujući Agenciju za civilni registar i pitanja koja se odnose na dijalog, a naročito na sever, kao i nadgledanje, praćenje i savetovanje Kazneno-popravnoj službi Kosova - navela je ona.

Sumirajući rezultate, Papadopulo je rekla da je u proteklih deset godina Euleks pružio pomoć u izradi 150 zakona, da su njihove sudije donele više od 640 presuda, uključujući 479 presuda u krivičnim predmetima, medju kojima su predmeti korupcije, organizovanog kriminala, pranja novca, ratnih zločina, trgovine ljudima i 146 presuda u gradjanskim predmetima. Dodala je da je od 1. januara 2009. do 11. januara 2018. godine, Posebna komora Vrhovnog suda je rešila 17.908 predmeta, u kojima je bilo uključeno osam međunarodnih sudija i četiri međunarodna pravna službenika. Ocenila je da je veliki posao urađen u utvrđivanju sudbine nestalih lica na Kosovu, kroz Institut za sudsku medicinu, sprovođenjem 595 terenskih operacija i 427 ocena lokacija, uključujući 153 ekshumacije u cilju pronalaženja nestalih lica. - Identifikovani su posmrtni ostaci ukupno 427 pojedinaca, među kojima 297 nestalih lica, a pregledano je hiljade dokumenata i 2.259 uzoraka kostiju je poslato na analizu, obdukciju i identifikaciju - rekla je šefica Misije. Ukazala je da Euleks pomaže tehničku implementaciju dijaloga između Prištine i Beograda, a kao uspeh sporazuma navela je otvaranje i uspostavljanje zajedničkih prelaza za pripadnike albanske i nealbanske zajednice. - Ovaj sporazum je takođe otvorio put da pripadnici nealbanske zajednice traže i dobiju putne isprave, registruju svoja vozila, i da se u kosovski sistem integrišu bezbednosne snage i sudstvo kosovskih Srba. To su sve pozitivni pomaci, koje je podržao Euleks i koji će definitivno poboljšati opštu situaciju u nealbanskim zajednicama - rekla je Papadopulo. Povodom prestanka mandata misije Euleks, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je ocenio da misija "nije uvek obavljala svoj posao profesionalno" i dodao da je država u prošlosti napravila veliku grešku prihvatajući da se Euleksu obezbedi da obavljaju njihovu funkciju "bez da Srbija dobije nešto". Vučić je naveo da je Srbija trebalo da insistira na rezoluciji 1244 i konstavoao da su to "greške prošlosti koje se ne mogu promeniti". Pojedine opozicione partije, poput pokreta Dveri, pozdravile su prestanak mandata misije, navodeći da Srbija treba zatraži hitno zasedanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i povratkom mandata i nadležnosti UNMIK. Opoziciona Narodna stranka, takođe je pozvala predsednika i Vladu Srbije da zatraže hitno zasedanje SB UN, ali sa zahtevom da to telo ne odobri gašenje misije Euleks.

Bonus Video:

Espreso intervju - Vjerica Radeta

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.