EKSKLUZIVNO: Albanska umetnica Eliza Hodža pokazala nam je TRI FOTOGRAFIJE KOJE SU JOJ ODUZELI POLICAJCI U SRBIJI! (FOTO)
Foto: Espreso/Privatna arhiva

provokacija ili ne?!

EKSKLUZIVNO: Albanska umetnica Eliza Hodža pokazala nam je TRI FOTOGRAFIJE KOJE SU JOJ ODUZELI POLICAJCI U SRBIJI! (FOTO)

Dve od tri oduzete fotografije, su fotografije koje sam ja napravila na Kosovu 90tih

Objavljeno: 14:42h

Eliza Hodža, albanska arhitektica i umetnica sa Kosova, učesnica je festivala "Mirdita, dobar dan!", koji je u poslednja dva dana izazvao mnoge kontroverze i negodovanja u srpskoj javnosti.

Ovoj albanskoj umetnici na administrativnom prelazu oduzete su tri fotografije, od ukupno dvadeset koje je ponela kako bi ih izložila u sklopu festivala, jer su ih smatrali neprimerenim i nečim što mora da bude zadržano.

Zabranjene fotografije možete da pogledate u nastavku teksta, ali i da pročitate kako ova umetnica komentariše ono što se na istim nalazi.

O tome da li je očekivala da će gore pomenute, "sporne" fotografije, biti shvaćene kao provokacija, Eliza Hodža, govorila je za "Espreso".

Umetnica je rekla kako nije očekivala da će bilo koja od njenih fotografija biti shvaćena kao provokacija, te kako je i sama bila iznenađena onim što se na granici dogodilo.

- Dve od tri oduzete fotografije, su fotografije koje sam ja napravila na Kosovu 90tih. One su stvarnost sa kojom moramo da se suočimo. A treća fotografija govori o problemu koji mi imamo na Kosovu, nema nikakve veze sa Srbijom. Njom sam željela da prikažem sa čime se mi suočavamo, koji su to naši unutrašnji problemi - rekla je albanska umetnica za "Espreso".

Fotografija na kojoj se nalaze albanska i kosovska zastava, simbolizuje stvarnost i san Albanaca na Kosovu. Eliza Hodža objasnila je kako su za vreme Jugoslavije Albanci na Kosovu bili simbolizovani nacionalnom zastavom, a kako se to kasnije promenilo, jer danas svi moraju da žive pod novom kosovskom zastavom, koja simbolizuje i ostale nacionalne manjine na Kosovu. Dakle, danas jedni sanjaju o neutralnoj kosovskoj zastavi, dok drugi po svaku cenu žele da obeležje Kosova bude upravo Albanska zastava.

Eliza Hodža stvarnost i san
Eliza Hodža stvarnost i sanfoto: Privatna arhiva

Na drugoj fotografiji, sa nekih od kosovskih demonstracija iz 90tih godina, nalaze se stihovi iz pesme, albanskog pesnika Alija Podrimja. A značenje reči je sledeće "Kosova, naša krv ne treba biti oproštena", objasnila je albanska umetnica.

Stihovi pesme Alija Podrimja, albanskog pesnika, 90tih na demonstracijama na Kosovu
Stihovi pesme Alija Podrimja, albanskog pesnika, 90tih na demonstracijama na Kosovufoto: Privatna arhiva

Treća zabranjena fotografija, snimljena je takođe na Kosovu 90tih.

Fotografija sa demonstracija na Kosovu iz 90tih godina
Fotografija sa demonstracija na Kosovu iz 90tih godinafoto: Privatna arhiva

- Moja umetnost simbolizuje moj put, ono što sam ja videla i prošla, a živela sam na Kosovu tih 90tih godina. Ja sam zabeležila ono što sam videla i čemu sam prisustvovala - objasnila je Eliza Hodža za "Espreso".

Ona je na kraju rekla da će sporne fotografije ipak biti prikazane na izložbi, doduše ne originali, nego kopije, a za tri dela koja nisu mogla da uđu u Beograd kaže da svi koji žele "mogu da ih pogledaju na granici".

Bonus Video:

Branislav Lečić, Espreso intervju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.