ESPRESO SAZNAJE: Srpska policija albanskim umetnicima oduzela tri od 20 slika, jer su na njima bile zastave Kosova i Albanije!
Foto: Dado Đilas, Printscreen

festival mirdita, dobar dan

ESPRESO SAZNAJE: Srpska policija albanskim umetnicima oduzela tri od 20 slika, jer su na njima bile zastave Kosova i Albanije!

Kako je potvrđeno našem portalu u Inicijativi mladih za ljudska prava, 17 preostalih slika će sigurno biti izloženo

Objavljeno: 14:03h

Tri od 20 slika koje treba da budu na izložbi u okviru festivala "Mirdita, dobar dan" oduzete su danas na administrativnom prelazu između Kosova i Srbije jer su na njima zastave Kosova i Albanije.

Iz Inicijative mladih za ljudska prava koji su organizatori ovog festivala, za "Espreso" kažu da je istina da su slike oduzete na granici.

- Policija je oduzela tri od 20 slika na granici, jer su na njima bile zastave Kosova i Albanije. Oni su trenutno na putu za Beograd, na izložbi će sigurno biti izloženo 17 slika, a za ove tri sporne se još ne zna. Možda i one budu, ukoliko stignu u Srbiju - kažu iz Inicijative.

Da podsetimo, zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj ocenio je danas da je sramno što policija Srbije ne dozvoljava da se u Srbiju unesu slike na kojima su zastave Kosova i Albanije, i druge koje treba da budu deo tradicionalnog festivala "Mirdita Dobar Dan", koji treba da se održi u Beogradu. Hodžaj je na tviteru zatražio od Vlade Srbije da obustavi zlostavljanje građana Kosova i najavio mere reciprocitete.

- Sramne slike na granici sa Srbijom gde tamošnje vlasti maltretiraju kosovske umetnike koji putuju za Beograd. Pozivamo vlasti u Srbiji da obustave ovakva dela inače će uslediti mere reciprociteta. Kako možemo da govorimo o normalizaciji (odnosa) kada Srbija blokira umetnike da učestvuju na izložbama - napisao je Hodžaj na tviteru.

Festival "Mirdita, dobar dan" počinje večeras, i traje do 2. juna!

Bonus video:

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, Espreso intervju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.