ŽELEO SAM DA POSETIM SVOJE OGNJIŠTE, A OD KOMŠIJA ALBANACA SAM DOBIO KAMEN U GLAVU: Potresna ispovest mladića kamenovanog na Kosovu (FOTO)
Foto: Espreso.co.rs

rana najmanje boli

ŽELEO SAM DA POSETIM SVOJE OGNJIŠTE, A OD KOMŠIJA ALBANACA SAM DOBIO KAMEN U GLAVU: Potresna ispovest mladića kamenovanog na Kosovu (FOTO)

Povređena glava ga, kaže, najmanje boli. Ponos je taj koji boli kao najljuća rana

Objavljeno:

Trojica Srba povređena su teže, a jedan lakše povređen pre nekoliko dana u Petriču kod Kline, dok su obavljali obred presecanja slavskog kolača kod porušene crkve Svete Trojice u tom metohijskom mestu.

Uprkos jakim policijskim snagama koje su obezbeđivale ovaj skup, Albanci su uspeli da se probiju do grupe Srba i kamenuju ih uz uzvike.

Među povređenima je i mladić Radosav Kizić, mladić koji je kao četvorogodišnji dečak izbegao sa porodicom sa Kosova.

- Imao sam samo četiri godine kad sam sa roditeljima, bratom, sestrom i babom napustio svoje ognjište na Kosovu i Metohiji, počinje svoju priču Radosav.

- Svih ovih godina imao sam jaku želju da se vratim svom rodnom mestu, Donjem Petriču, da posetim imanje moje porodice na kojoj kuće više nema jer je porušena do temelja. Želeo sam da, zajedno sa svojim komšijama, presečem slavski kolač ispred crkve u kojoj sam se krstio. Takođe, želja mi je bila da odem u susedno selo Gornji Petrič gde se nalazi naše groblje jer je tamo sahranjen moj deda Radosav po kojem sam dobio ime. Nikad ga nisam upoznao, rodio sam se tri meseca posle njegove smrti, i želja mi je bila da mu upalim sveću.

Osim o razlozima svog odlaska na Kosovo, za naš portal Radosav je govorio i o danu kad su ih Albanci kamenovali.

- Na dan kad smo napadnuti došli smo ispred porušene crkve. Sa mnom je bila majka Snežana, brat Nemanja i moja baba Leposava. Kada je počela molitva, moje komšije Albanci kojima nisam ništa skrivio jer sam bio veoma mali kad sam napustio kuću, pogodili su me kamenom u glavu. Od siline udarca sam pao na zemlju.

Albanci su ga pogodili kamenom u glavu
Albanci su ga pogodili kamenom u glavu foto: Espreso.co.rs

- Povređeni smo moj brat Nemanja i ja, a te povrede će nam ostati kao ružno sećanje na naš prvi dolazak u rodno mesto posle 1999. godine. Kad sam pogođen, prvi mi je u pomoć pritekao brat - priča mladić.

Brat mu je prvi pritekao u pomoć
Brat mu je prvi pritekao u pomoć foto: Espreso.co.rs

Dok su nas gađali, svašta su uzvikivali. Znate, osećam se poraženo. Ne zbog povreda koje su nam naneli, već zbog ljudskog poraza. Teško je to kad vam neko ne da da odete tamo gde ste napravili prve korake...

Mladić je u ispovesti između ostalog rekao da će naša država imati snage da se izbori za našu zemlju.

- Nadam se da će naš predsednik i naša Vlada uspeti da se izborite za naše Kosovo i Metohiju, koje nam je oteto od strane međunarodne zajednice i dato Albancima. Nadam se da ćemo moći slobodno da se vratimo svojim imanjima i da ponovo živimo tamo gde smo živeli mi i naši preci, duže od 500 godina.

Za kraj, Radosav je pokazao koliki je čovek i uprkos bolu koji mu je nanet.

- Opraštam mom komšiji Albancu koji me je povredio. Ipak, Bog je pred svima nama isti. On me je povredio u crkvenom dvorištu ispred ruševina naše crkve "Svete Trojice" koju su iste te naše komšije minirale i porušile do temelja.

Čovek prašta, ali Bog nikada.

Radosav je završio u pećkoj bolnici, 18 kilometara udaljenoj. Sa ušivanja se vratio sa četiri kopče na glavi i zaduženjem da sutradan dođe na pregled i injekciju.

Četiri kopče su uspomena sa Kosova
Četiri kopče su uspomena sa Kosova foto: Espreso.co.rs

Povređena glava ga, kaže, najmanje boli. Ponos je taj koji boli kao najljuća rana.

Povređena glava najmanje boli
Povređena glava najmanje boli foto: Espreso.co.rs

Bonus video:

NEZAPAMĆENA SCENA NASILJA U STAROJ PAZOVI: Mladić KRVNIČKI udara starca i ostavlja ga da leži na ulici (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.