KOJE JE NAJBOLJE REŠENJE ZA KOSOVO? Srpski političari iznose svoje predloge
Foto: Filip Plavčić, Stefan Jokić

neće biti lako

KOJE JE NAJBOLJE REŠENJE ZA KOSOVO? Srpski političari iznose svoje predloge

Šta će biti s Kosovom, pitanje je koje svakodnevno muči srpsku javnost

Objavljeno:
Milka Radović

Da li će Srbija biti primorana da prizna Kosovo zbog ulaska u Evropsku uniju i da li ćemo biti spremni na trgovinu sa ovom srpskom pokrajinom zarad rokova za članstvo u EU, pitanja su koja svakodnevno muče srpsku javnost.

Srpski političari imaju svoje predloge za rešenje ovog pitanja i svi su saglasni u jednom - lakih rešenja nema. Vojislav Šešelj, Boško Obradović, Sanda Rašković Ivić, Miloš Jovanović, Branislav Mihajlović i Marijan Rističević su za "Espreso" izneli svoje stavove kada je u pitanju rešenje problema u vezi sa Kosovom i Metohijom.

foto: Filip Plavčić, Dado Đilas

Lider radikala Vojislav Šešelj za "Espreso" je dao predlog, kako je rekao, najpravednijeg rešenja, i da Kosovo, podrazumeva se, ostane u sastavu Srbije.

- Treba da se prvo uspostavi zajednica srpskih opština, onda da Srbija da onaj stepen autonomije Albancima na Kosovu i Metohiji, kakav bi imali i Srbi u okviru zajednice srpskih opština. To je izvodljivo, ali sve zavisi od zapadnih sila koje diriguju Albancima. Ramuš Haradinaj je potvrdio da se Albanci ništa ne pitaju, već da slede Vašington.

foto: Nebojša Mandić

Lider Dveri Boško Obradović kaže da je ovo jedno od osnovnih pitanja kojim se Dveri bave, kako same, tako i sa partnerima u Radnoj grupi za Kosovo i Metohiju koju čine Zdrava Srbija, Državotvorni pokret, Istočna alternativa, pokret Srba sa KiM Otadžbina i Narodni pokret.

- Svesni smo da lakih rešenja nema, ali postoje koraci koje država može preduzeti, a koje smo predstavili kroz predlog Rezolucije o AP KiM, ali i kroz rad i apel Radne grupe za KiM. Potrebno je napokon proglasiti teritoriju KiM teritorijom pod okupacijom, kako bismo imali međunarodno-pravno drugačiji odnos i položaj. Potrebno je u razgovorima u prvi plan istaći pitanje državne, crkvene i privatne imovine i ne nastavljati bilo kakve razgovore dok se ta pitanja ne reše. Insistirati na poštovanju Rezolucije 12/44 i povratku državnog osoblja predviđenog ovom rezolucijom. Planski pomagati i podsticati održivi povratak Srba na KiM. I konačno, nikako ne potpisivati pravno-obavezujući sporazum sa lažnom državom Kosovo.

foto: Fonet

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić kaže za "Espreso" da za Kosovo i Metohiju nema brzih i dobrih rešenja.

- Najmanje loše rešenje po mom mišljenju, jeste tzv. "zamrznuti" konflikt. To znači da se Srbija osloni diplomatski na Rezoluciju Saveta Bezbednosti UN 12/44 i na svoj Ustav, da maksimalno pomaže srpski narod na KiM, da razgovara s albanskom stranom radeći na standardima. Treba da se vratimo na priču o standardima i da ignorišemo ovo guranje ka statusnom rešenju. Zamrznuti konflikt ne znači rat. Niko normalan nije za rat. Zamrznuti konflikt znači da ne srljamo u odricanje de facto od dela vlastite države.

foto: Fonet/ Marija Oković

Lider Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović dao je pet predloga za rešenje Kosova.

1. Kosovski problem potrebno je držati u stanju „zamrznutog konflikta” tj. u stanju u kojem nema rata ali nema ni konačnog političkog rešenja. Toliko je primera zamrznutih konflikata u svetu – od istočnog Jerusalima i celokupnog palestinskog pitanja, preko Pridnjestrovlja, Južne Osetije, Abhazije ili Kipra, do istočne Ukrajine i Zapadne Sahare – da bi kosvoski problem predstavljao samo jedan slučaj u nizu.

2. Mora se utvrditi važna distinkcija između prava države Srbije nad Kosovom i Metohijom i prava Srba na Kosovu i Metohiji i zapamtiti, jednom za svagda, da se Srbi u južnoj pokrajini nikada ne mogu zaštititi tako što će Srbija kao država iščeznuti sa Kosova i Metohije ili što će se na bilo koji način dati legitimitet secesionističkoj tvorevini – pravnoobavezujućim sporazumom, stolicom u Ujedinjenim nacijama ili na bilo koji drugi, apsolutno neprihvtljiv, način.

3. Razgovore o Kosovu i Metohiji potrebno je vratiti pod nadležnost ponovno uspostavljenog Ministarstva za Kosovo i Metohiju i voditi pregovore na način kojim se ne bi ugrozila suverena prava Srbije nad njenom pokrajinom.

4. Mora se snažno reafirmisati uloga međunarodnog prava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN kao jedine važeće i pravnoobavezujuće međunarodne norme.

5. Konačno, mora se utvrditi državna strategija za opstanak i razvoj Srba na KiM: da li bi oni učestvovali u secesionističkim institucijama ili bi ih bojkotovali; da li bi se ponašali na isti način južno i severno od Ibra. Da li bi Srbija preko pravnih lica koje kontroliše posredno ili neposredno bila aktivna na KiM – sve bi to bilo definisano u sveobuhvatnoj strategiji čiji elementi suštinski nisu za javnost.

foto: Espreso

Lider Pokreta Dosta je bilo Branislav Mihajlović, za "Espreso" kaže da prvo, javni dijalog o KiM mora da se vrati tamo gde mu je mesto, u Skupštinu Srbije, kako bi sve političke opcije iznele svoje stavove.

- Ovo što Vučić radi je farsa i predstava u kojoj od šume lažnih vesti, SNS-ovih izmišljotina i blaćenja opozicije - građani ne mogu da čuju šta je u stvari Vučićev plan. Javnost nije obaveštena o Vučićevoj platformi, Vučić nikako da prizna šta je obećao svojim zapadnim mentorima koji žmure na njegovo uništavanje demokratskih institucija očekujući da prizna nezavisnost KiM, niti šta konkretno dogovara sa kosovskom vladom Ramuša Haradinaja. Građani ne znaju da je Srpska lista u Vladi KiM u stvari lista SNS, i da je Vučić u stvari Haradinajev koalicioni partner na KiM. Dosta je bilo se protivi modelu po kojem bi KiM dobilo stolicu u UN i bilo kakvoj promeni Ustava koja bi izbacila preambulu o KiM iz najvišeg pravnog akta Srbije. Srbija na KiM ima legitimna prava i interese da zaštiti svoju imovinu, kulturnu i versku baštinu, a građanima obezbedi suštinska autonomija i poštovanje ljudskih prava. Samo poštovanje evropskih vrednosti može biti osnov za pomirenje i pregovore sa kosovskim Albancima.

foto: Beta/Nenad Petrović

Poslanik SNS Marijan Rističević kao najbolje rešenje za Kosovo i Metohiju predlaže mir.

- Najbolje rešenje za Kosovo i Metohiju je mir, nema lošeg mira i dobrog rata. Do mira se dolazi sporazumom a ne sukobom, i taj sporazum treba da bude u korist oba naroda, a ne na štetu jednog.

Šta vi mislite da je najbolje rešenje za Kosovo?

Bonus video:

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, Espreso intervju


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.