Brnabić: Nekoliko osoba sa obeležjima tzv. Kosova probalo da pređe granicu
Foto: Beta

sport ili politika

Brnabić: Nekoliko osoba sa obeležjima tzv. Kosova probalo da pređe granicu

"Deca sa Kosova i Metohije u neizvesnosti"

Objavljeno:

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da "država Kosovo" ne može da učestvuje na Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu sa državnim obeležjima.

Ona je novinarima u Valjevu rekla da Beograd ne krši Briselski sporazum ukoliko ne dozvoli da se postupa u suprotnosti sa postojećim dogovorima, poput sporazuma o zvaničnim posetama, koji predviđa da treba da se pošalje zvanično obaveštenje 48 časova pre ulaska u centralnu Srbiju.

Kako je objavljeno je na sajtu Vlade Srbije, premijerka je komentarišući sprečavanje tri osobe da sinoć pređu administrativnu liniju sa zastavama i obeležjima "države Kosovo", istakla da su to lica koja su pokušala u dve grupe i u dva različita termina da uđu na teritoriju centralne Srbije mimo sporazuma, zbog čega su sinoć i jutros vraćena sa administrativnog prelaza. Ocenila je da su "prištinske institucije potpuno zloupotrebile sport i da su prevagnuli njihovi politički interesi". "Vlada Srbije je, zajedno sa Vladom AP Vojvodine i Gradom Novim Sadom veoma pažljivo i dugo radila na organizaciji Evropskog prvenstva u karateu i Srbija za razliku od Prištine u poslednje vreme nije želela da daje zapaljive izjave", rekla je Brnabićeva. Premijerka je navela da je Srbija želela da sa Evropskom karate federacijom napravi uslove pod kojima bi mladi ljudi sa Kosova i Metohije mogli da nastupaju, i da je imala puno konsultacija i sa vladinom Kancelarijom za Kosovo i Metohiju i sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Evropsko prvenstvo u karateu održaće se u Novom Sadu
Evropsko prvenstvo u karateu održaće se u Novom Sadufoto: Reuters

Ana Brnabić je navela da se u poslednjih nekoliko dana desilo nekoliko stvari zbog kojih je sportistima sa Kosova onemogućeno učešće. Navela je da se predstavnici iz Prištine nisu odazvali na sastanak dogovoren sa predsednikom Evropske i Svetske karate federacije, odnosno da su se javili da neće doći, zbog čega nisu bili obavešteni pod kojim uslovima mogu da nastupaju na prvenstvu. Navela je takođe da su sinoć oko 23 časa tri osobe pokušale da pređu administrativnu liniju ka centralnoj Srbiji sa rekvizitima sa amblemima "takozvane Republike Kosovo", što je Srbija morala da spreči. Kao treće je navela da su predstavnici sa Kosova, u skladu sa sporazumom o zvaničnim posetama, morali da najave dolazak 48 časova ranije, a da su oni zakasnili tri dana sa slanjem te informacije. Predsednica Vlade je zaključila da to što je Priština sportski događaj iskoristila za političku priču nije u interesu ni same Prištine, niti u interesu regionalne stabilnosti.

BONUS VIDEO: ODAKLE TI 30 MILIONA U NEKRETNINAMA? Sukob između Đilasa i Vesića na današnjoj sednici!

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.