EVROPA ĆE USKORO IMATI 25 NOVIH DRŽAVA: Ko će se sve otcepiti? (FOTO)

IMA SEPARATISANJA

EVROPA ĆE USKORO IMATI 25 NOVIH DRŽAVA: Ko će se sve otcepiti? (FOTO)

Pobeda separatističkih stranaka na katalonskim izborima i najava skore nezavisnosti ove španske pokrajine, prilika je da se podsetimo svih teritorija na Starom kontinentu koje, u manjoj ili većoj meri, teže samostalnosti
Objavljeno: 09:09h

Jučerašnjom pobedom separatističke koalicije "Zajedno za da" na izborima u Kataloniji, ponovo je na dnevni red došla tema mogućih novih država koje bi u doglednoj budućnosti mogle da se pojave na mapi Starog kontinenta. POBEDA SEPARATISTA: Većina Katalonaca za nezavisnost od Španije 1. Kako sada stvari stoje, Katalonija je najbliža nezavisnosti. Ako se odluči na taj korak moraće ponovo da se prijavi za članstvo u EU.

2. Raštrkani u tri atlantske regije dve države (Španije i Francuske), Baskijci su se preko ETA (skraćenica od "Baskijska država i sloboda") donedavno služili i terorizmom kao državotvornim sredstvom.
3. Severno od Portugalije, Galicija je još jedna španska provincija u kojoj se mogu čuti disonantni tonovi samostalnosti, koji su za sada u manjini.
4. Prošlogodišnji škotski referendum je propao, ali je potom separatistički SNP ostao jedina stranka koja je ove godine dobila poverenje Škota na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji.
5. Severni Irci su gotovo jedan vek u trilemi: da li da ostanu deo Velike Britanije, ujedine se sa Irskom ili da proglase nezavisnost. Prva opcija je i dalje najizvesnija.
6. S obzirom da sve manje Velšana uopšte iole poznaje jezik svojih predaka, nezavisnost i ovog dela Velike Britanije malo je verovatna u ovom momentu.
7. Ostrvo Man smešteno je između Severne Irske i Škotske. Iako je deo Velike Britanije, zbog široke autonomije nije unutar EU.
8. Priznata od 108 članica UN kao nezavisna država nakon 2008, južna srpska pokrajina Kosovo i Metohija i dalje je među delimično priznatim zemljama.
9. Uskoro se navršava 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Velika većina Srba u susednoj Bosni i Hercegovini ne bi imala ništa protiv formalne nezavisnosti svog entiteta.
10. Većinski nastanjena Albancima, i nestabilna Zapadna Makedonija može u relativno bliskoj budućnosti rasparčati ionako krhku balkansku državu.
11. Najemigrantskija nacija na svetu su Mađari, koji oko rumunskog grada Tirgu Mureš u značajnom broju naseljavaju Zemlju Sekelja, što je konstantan izvor napetosti između ova dva naroda.
12. Jedini rat koji su članice NATO vodile među sobom dogodio se 1974, kada je nastao Severni Kipar. Od proglašenja nezavisnosti 1983. do dan danas priznala ga je samo Turska.
13. Pridnjestrovlje, deo Moldavije na granici sa Ukrajinom koji 1990. nije hteo da se otcepi od SSSR, od rata 1992. čuvaju ruski vojnici.
14. Nakon rata u Gruziji 2008. Južnu Osetiju kao nezavisnu državu priznaje 5 članica UN.
15. Njenu vršnjakinju iz klase 2008, Abhaziju - priznaje jedna zemlja članica UN više - ukupno 6.
16. Sudbina Istočne Ukrajine još uvek nije izvesna - da li će proglasiti nezavisnost ili će se odlučiti za krimsku opciju prisajedinjenja Rusiji? Vraćanje pod matičnu Ukrajinu najmanje je verovatno u ovom trenutku.
17. Nagorno-Karabah već četvrt veka predstavlja veliki kamen spoticanja između Azerbejdžana i Jermenije. Obe države ga smatraju sastavnim delom svoje teritorije.
18. U italijanskom Venetu pre dve godine održan je simboličan referendum. Putem interneta.
19. Iako su ekonomske razlike između severa i juga Italije i dalje drastične, glasovi za samostalnu Severnu Italiju (tzv. Padaniju) utišali su se u odnosu na period od pre dve decenije.
20. Italijansko ostrvo Sardinija takođe ima pristalice svoje političke nezavisnosti.
21. Baš kao i susedna Korzika...
22. Od svog osnivanja 1831. Belgija kao tampon država između Francuske i Holandije konstantno je na ivici propasti. Flandrija iz godine u godinu pokazuje sve veću političku volju da se otcepi.
23. Još jedan francuski region sa pojačanom secesionističkom svešću je Bretanja. Njena nezavisnost je u ovom trenutku u domenu naučne fantastike.
Wikipedia
24. Iako kao ujedinjena, moderna država postoji tek nešto manje od 150 godina, Nemačka je danas uzor državnosti ne samo u Evropi, već i čitavom svetu. Uprkos tome, Bavarska i dalje gaji svoj lokal-patriotizam.
25. To nije sve - u nešto manjoj meri, u nezavisnom kontekstu, samo na teritoriji Evrope, pominju se i Vojvodina i Sandžak (Srbija), Istra i Dubrovnik (Hrvatska), Čečenija, Dagestan i Čerkezija (Rusija), Laponija (Švedska i Finska), Južni Tirol i Trst (Italija), Savoja (Francuska)....
(Marko Nikolić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.