ZAHVALNOST AMBASADORU BURUNDIJA KOJI JE POVUKAO NEZAVISNOST KiM: Dačić: Priznanje Kosova nije završen proces
Ivica Dačić na sastanku s ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Burundija Alanom Emeom Njamitveom, Foto: Dragana Udovičić

NAKON SASTANKA...

ZAHVALNOST AMBASADORU BURUNDIJA KOJI JE POVUKAO NEZAVISNOST KiM: Dačić: Priznanje Kosova nije završen proces

On je podvukao da je potrebno nastaviti saradnju između dve zemlje

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Burundija Alanom Emeom Njamitveom i rekao da Srbija duguje veliku zahvalnost toj državi koja je, povlačenjem priznanja nezavisnosti Kosova, pokazala da taj proces nije završen i da pozicija Srbije može biti poboljšana.

Dačić je naveo da je verbalna nota Burundija o povlačenju priznanja Kosova "ozbiljan politički tekst", te da je ta država dubinski analizirala situaciju i za svoju odluku dala "izvanredno pravno obrazloženje".

On je podvukao da je potrebno nastaviti saradnju između dve zemlje i dodao da su inicirani sporazumi o ukidanju viza, ekonomskoj saradnji, saradnji u oblasti bezbednosti, odbrane i obrazovanja.

Upitan zašto je do povlačenja priznanja nezavisnosti došlo baš 17. februara ove godine, šef diplomatije Burundija je rekao da je ta država svoju odluku o priznanju nezavisnosti Kosova preispitala kako bi bila sigurna da je u skladu sa principima spoljne politike, kao i da je pored Kosova, Burundi osporio i nezavisnost Zapadne Sahare.

Ministar Dačić je rekao da je odluka Burundija motivisana i aktivnošću Srbije, koja razgovara sa svim zemljama koje su priznale Kosovo, osim sa onima koje su "težak slučaj".

"Mi razgovaramo sa svima, nije to bio posao za jedan dan. Ja sam dugo išao tamo i teško radio da se oni motivišu da preispitaju odluku", rekao je Dačić.

Ministar Njamitve je naveo da dobri odnosi Srbije i Burundija datiraju još iz doba SFRJ, koja je među prvima priznala nezavisnost te države i igrala "pokretačku ulogu u dekolonizaciji Afrike".

"Važno je da postoje jake i čvrste veze između dve zemlje, da pojačamo saradnju u prosveti, ekonomiji, kulturi, trgovini", rekao je Njamitve.

Ministri su se složili da treba produbiti spoljnotrgovinsku razmenu dve zemlje, koja je prošle godine iznosila samo 193.000 evra.

Oni su istakli direktan uvoz kafe iz Burundija u Srbiju kao jednu od mogućnosti saradnje, kao i sportsku saradnju, naročito u fudbalu.

BONUS VIDEO:

Espreso intervju, Ljubiša Stojmirović

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.