Vučić: Pred Srbijom su DVE OPCIJE za rešenje kosovskog problema
Foto: Printscreen

zamrzavanje konflikta

Vučić: Pred Srbijom su DVE OPCIJE za rešenje kosovskog problema

- Naprotiv, bićemo u težoj situaciji, mi, a ne neko drugi - uveren je predsednik Srbije

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je protiv stanja zamrznutog konflikta po pitanju Kosova i Metohije, jer ta, naizgled realnija, opcija Srbiji ostavlja sve manje prostora za zaštitu svog suvereniuteta u pokrajini.

- Rešavanje kosovsko-metohijskog problema od suštinskog je značaja za našu zemlju - istakao je Vučić otvarajući Nacionalni konvent o EU, koji se održava u okviru unutrašnjeg dijaloga, te ukazao da u ovom trenutku imamo dve realne opcije.

- Jedna izgleda mnogo realnije, a to je opstanak i ostanak stanja zamrznutog konflikta - rekao je predsednik i dodao da se u procesu unutrašnjeg dijaloga najveći broj ljudi koji su učestvovali u njemu zalagao upravo za očuvanje statusa kvo i da čekamo neke bolje prilike za nas u budućnosti.

- Iako je to većinski stav političke i nepolitičke javnosti Srbije, ja sam protiv takvog rešenja, ne zato što ne volim Srbiju ili ne razumem svetska kretanja u globalnoj politici, već što smo analizirali sa nekim nevladinim organizacijama i fondovima, preko vlade i Kancelarije za KiM, šta je to što možemo da dobijemo i gubimo - rekao je Vučić.

Zaključak tih analiza je, kaže, da, imajući u vidu naše ekonomske potencijale, socijalne, demografske, demokratske i sve druge, protekom vremena ne dobijamo ništa.

- Naprotiv, bićemo u težoj situaciji, mi, a ne neko drugi - uveren je predsednik Srbije.

- Za nas je važno rešenje, pa i posle ovako teškog trenutka po našu zemlju, u kojem se pokazalo da jedna strana želi nasiljem da rešava probleme i smatra da politikom svršenog čina može da dovede do rešenja, čiji je osnovni cilj suštinsko zauzimanje severa Kosova, jer tamo nema faktičkog suvereniteta, a računajući sve druge potencijale, dekonomske i demografske već su izračunali da će u svim osim Sstrpca, opštinama južno od Ibra biti većinski albansko stanovništvo za par godina - rekao je Vučić.

On je istakao da je opredeljenje Prištine da po svaku cenu zauzme sever Kosova, ostvari suverenitet.

- Namera im je da nas dovedu do svršenog čina, na isti način kao što nas je Hrvatska posle Oluje dovela do švršenog čina, da se isto dogodi na severu Kosova i Metohije - rekao je Vučić.

Dijalog samo po principu: ostvarimo dogovoreno, pa idemo dalje

- Proces dijaloga ubuduće se može voditi samo po principu: prvo se ispuni dogovoreno, pa se razgovor nastavlja - rekao je Vučić na debati Nacionalnog konventa u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

- Svakako da će razgovori biti nastavljeni, a na koji način i u kojem formatu, videćemo - rekao je on.

On je dodao da je problem da razgovarate u petak, a da Prišina istog dana donosi odluku da Đurić bude uhapšen, i onda glavnog pregovarača ne samo da pretuku, već pokušavajaju da ga unize, mada su unizili samo sebe.

foto: Printscreen/Kurir tv

- Ubuduće će se sve zasnivati na ispunjenju porcesa, odnosno da ono što je dogovoreno mora i da se ispoštuje, a, kada to ispunite, bićemo spremni da razgovore nastavimo - poručio je Vučić.

On je objasnio da ćemo atmosferu koja je stvorena hapšenjem Marka Đurića morati da prevaziđemo, ali i da poverenja, bilo kakvog, neće biti.

Naveo je i da državno rukovodstvo Srbije nije premno da bude jedini učesnik u kompromisu i svakovrsnom dijalogu i da budemo jedini koji bi trebalo da damo i pružimo sve, a da se druga strana, i oni koji su između, prave da ne vide ko je suštinski za kompromis, a ko nije.

Atmosfera posle događaja u Kosovskoj Mitrovici je, kaže, užasna.

Predsednik Vučić smatra da je sve što se dogodilo - urađeno i zbog unutrašnjih problema privremenih vlasti u Prištini, progona gulenista i odnosa prema SAD, ali je to, kaže, bila i proba zauzimanja svera KiM.

- Nije tu bilo reči samo o hapšenju Marka Đurića, već se radilo i o raspoređivanju njihovih jedinica na sever - objasnio je Vučić.

On je zahvalio članovima Konventa što su se uključili u unutrašnji dijalog.

Rešenje za mir u regionu i nesmetan put Srbije ka EU

Radna grupa Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 predočila je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, na debati u okviru unutrašnjeg dijaloga, da očekuje takvo rešenje za Kosovo i Metohiju koje će očuvati mir i bezbednost u regionu i nesmetan put Srbije ka EU.

Platforma za izradu sveobuhvatnog rešenja kosovskog pitanja takođe mora biti u skladu sa međuanrodnim kontekstom, ukazuje Radna grupa za Poglavlje 35, čiji stavovi su pročitani danas na debati Nacionalnog konventa organizovanoj u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Kada je reč o miru u regionu i bezbednosti građana, Radna grupa naglašava da svako zaoštravanje odnosa dovodi do novih tenzija, koje ne idu u prilog rešavanju kosovskog pitanja, otežavaju život Srbima na Kosovu i dovode do novih podela u društvu.

Izgradnja trajnog mira, kako ukazuje, podrazumeva uspostavljanje vladavine prava.

Predlog sveobuhvatnog rešenja za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine treba da omogući nesmetan put Srbije ka članstvu u EU, u skladu sa obavezama koje je Srbija već prihvatila Pregovaračkim okvirom EU za Srbiju, naglašava Radna grupa.

Predlog rešenja, kako dodaje, treba tražiti u skladu sa međunarodnim kontekstom, na bazi realnih koristi i troškova za građane Srbije, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, pre svega sa EU, i u kompromisu sa institucijama na Kosovu.

Radna grupa podvlači da je neprihvatljiv svaki predlog rešenja koji je izraz maksimalističkih zahteva jedne ili druge strane.

Pregovori Beograda i Prištine moraju, kako ukazuje Radna grupa, biti nastavljeni u dobroj veri i uz punu posvećenost obe strane za iznalaženje sveobuhvatnog rešenja.

Odustajanje od pregovora i primene već dogovorenih sporazuma predstavlja veliku opasnost po čitav proces normalizacije odnosa i dovodi do jačanja nepoverenja u iskrene namere dve vlade da obezbede normalan život i prosperitret građanima, navodi se u stavovima Radne grupe.

Članice Radne grupe konstantju nedostatke u načinu na koji je do sada vođen unutrašnji dijalog i smatraju da je potrebno uložiti dodatne napore za vođenje dijaloga u institucijama, pre svega u Skupštini Srbije.

Potrebno je nastaviti sa unutrašnjim dijalogom i nakon javnog predstavljanje Platforme o rešenju kosovskog pitanja, u formi koja omogućava otvoreni i konstruktivni dijalog između predstavnika vlasti, opozicije, organizacija civilnog društva i drugih zainteresovanih strana, jer je to jedini način da se postigne društveni konsenzus, obebedi primena i osigura održivost predloženog rešenja, navodi Radna grupa na Konventu koji je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.