KO DANAS DA NAS BRANI KAD MI VOJSKU NEMAMO? Pitali smo heroje s Košara šta bi se desilo kad bi izbio rat na Kosovu! (FOTO)
Foto: privatna arhiva

jednom su dali sve za srbiju! A danas?!

KO DANAS DA NAS BRANI KAD MI VOJSKU NEMAMO? Pitali smo heroje s Košara šta bi se desilo kad bi izbio rat na Kosovu! (FOTO)

Da li smo spremni za novu 1999- tu, i imamo li snage da mladež šaljemo u rat i ima li ona uopšte elana za to? Da se desi nagori scenario mogući, gde bismo bili?!

Objavljeno:
Suzana Trajković

Prema pisanju medija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zaustavio je prodor albanskih specijalaca na sever Kosova i Metohije i sprečio eskalaciju nasilja porukom da je Vojska Srbije spremna da uđe u južnu pokrajinu ako se ROSU ne povuče, a Đurić ne bude pušten na slobodu.

Ovo je jedno od glavnih dešavanja poslednjih dana u našoj državi, i upravo ono sa sobom vuče mnoga druga pitanja...

Da li je Srbija spremna na rat? Da li smo spremni za novu 1999- tu, i imamo li snage da mladež šaljemo u rat i ima li ona uopšte elana za to?

Upravo ta pitanja, ali i pitanja o patriotizmu i mogućim scenarijima izbijanja rata razgovarali smo sa bivšim junacima naše domovine, ratnim veteranima i herojima s Košara.

Tomislav Račić (42) alijas vodnik "Plamen" čovek je bez ordena, koji ga nije "zaslužio" jer nije ranjen. Ipak ono što ga je proslavilo jeste to što su svi vojnici za koje je on bio zadužen - preživeli prvu liniju odbrane i užasnu agresiju koju je nad Vojskom Jugoslavije sprovodila Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) iz Albanije.

Ranije je vodnik "Plamen" za Espreso rekao da bi - opet sve ponovo.

Iako se prokletstva na Prokletijama dovoljno nagledao, osetio dovoljno mirisa krvi i brinuo o životima svojih saboraca, i danas bi se drznuo da ode u rat. Razlog za to i dalje je velika ljubav prema otadžbini, ali i ideologija da je Kosovo i dalje srpsko, i da tako i treba da ostane!

- Kako radim noćnu smenu, na dan hapšenja Marka Đurića probudio sam se nešto popodne. Bilo mi je neverovatno šta vidim na televiziji. Čuo sam se sa prijateljima veteranima, i bili smo spremni da idemo na administrativnu liniju, ali - čime? Goloruki ili sa kukama i motikama? Jer, naoružanje može da nam da jedino Vojska, a ona nije započela delovanje... - priča vodnik, a na postavljeno pitanje da li današnja mlada Vojska, golobrada poput one koja je bila na Košarama ima snage da se bori za našu zemlju, otima mu se uzdah iz grudi.

- Šta da vam kažem...Ko će njima danas da se suprotstavi?

Verujem da su vojnici koji su se dobrovoljno prijavili za odsluženje vojnog roka fizički sposobni za to. Ipak, brojčano ih nema toliko, iako se u medijima barata nekim suludim ciframa koje je onomad imala Vojska Jugoslavije, a tad je služenje bilo obaveza svakog Srbina. Danas je to samo dobra volja, koja je sistematski uništila našu zemlju.

Tomislav Račić
Tomislav Račić foto: Privatna arhiva

- Priča se u medijima da imamo vojsku koja broji 15.000 ljudi. Ipak, koliko je tamo onih koji su u vojsci jer drugde nemaju posao, i koji bi raskinuli ugovor i iz zemlje otišli čim bi se zapucalo? - kaže Plamen i dodaje da iskreno sumnja u brojčanost naših vojnika dodajući da ni naoružanje nije takvo da može da garantuje da smo dovoljno jaki da im stanemo na crtu.

- Sećam se, i Vojska Jugoslavije imala je naoružanje, pa se dešavalo da su se upravo ti tenkovi kvarili na prvoj liniji odbrane - pucali su ležajevi, kaiševi...Danas svega ima, ali za slikanje. O čemu pričamo dalje kad pripadnici naše Vojske koji se nalaze na administrativnoj lilniji nemaju osnovne potrepštine za higijenu, a to je potrošna roba u Vojsci, oduvek bila... Dole momci sami kupuju sapun, toalet papir, jer im Vojska ništa ne obezbeđuje. Sve je nalickano, od novih uniformi do poligona, kad dolaze mediji.

Ali, ko je bolje upoznat u priču zna da je spolja gladac, a iznutra jadac.

Osim ukidanja redovnog služenja vojnog roka, kako kaže Račić, našu omladinu upropaštavaju društvene mreže, mobilni telefoni i rijalitiji.

- Siguran sam da, prema posmatranju svog okruženja i slušanja raznih priča čak 80 odsto mladih ne pomišlja na delovanje u slučaju izbijanja rata. A, uostalom, ako Vlada nije sposobna da to uradi, kako onda da bilo šta urade mladi ljudi, veterani, bilo ko od nas ko je spreman da brani Kosovo. Jer, da se razumemo prema rezoluciji 12.44 mogli su da pošalju 1.000 vojnika i rasporede ih po Kosmetu. Ipak, to niko nije uradio, a i da jeste, pitanje je imamo li naoružanja i snage za to i dodaje da se i u ovim situacijama smeje masi u lice.

- Pogledajte šta se usled ovih nereda dešava u rijalitiju. Oblače ih u uniforme dok napolju samo što nije izbio rat. Ne bih da komentarišem ponašanje države u ovim situacijama jer nisam stranački opredeljen, ali je sporno to što su oni u rijalitiju na televiziji sa nacionalnom frekvencijom nosili maskirne uniforme, i to one sa oznakom Vojske Srbije. Da nisu imale oznaku, sve bi bilo u redu, ali ovako... to je puko podsmevanje narodu koji to gleda - zaključuje Račić.

Vodnik "Plamen", koji je u ratu sačuvao svoje vojnike i uprkos mišljenju koje zadržava za sebe, a koja se tiču cele pozadine izbijanja nereda, ima ambiciju da ponovo brani svoju zemlju.

Ipak, tako ne razmišljaju baš svi heroji s Košara.

Ima i onih koji su, posle golgote na Prokletijama osetili sva iskušenja života, i koji bi dvaput razmislili da li bi branili zemlju kojoj su bili spremni da daju sve, a koja im nije dala ništa.

Jedan od njih je Jovica Rajković, kojeg je prava nesreća zadesila posle očeve smrti kad su njemu na staranje ostale bolesna majka i sestra. Zbog nege koju mora da im pruži 24 sata dnevno ne može da radi, zbog čega jedva krpi kraj s krajem, a o ponovnom odlasku u rat bi dobro razmislio.

Jovica Rajković
Jovica Rajković foto: Privatna arhiva

- Kakva me je katastrofa sada zadesila - nisam spreman da idem u rat.

To kako se država ophodi prema nama borcima i to koliko ih mi uopšte ne zanimamo je poražavajuće, pa zato - neka idu oni pa neka ratuju. U ovu državu sam iskreno razočaran. Došao sam do toga da nemam za hleb, ne mogu da radim jer imam bolesnu majku i sestru, i svakog dana mi je sve teže i teže - kaže Jovica i dodaje da mu se nimalo ne dopada kako se situacija odvija na Kosovu.

- Da je dobro, nije! Teroristi namerno izazivaju haos, a njih podržava Zapad. Mi, da se upustimo u rat opet bismo izvukli deblji kraj baš kao '99. godine. Naša vojska danas nema snage. Slabi su mladi, i nisu oni krivi što je ukinut vojni rok. današnji momci, koji imaju 19 godina nemaju pojma šta je vojska. Pa ko će onda da nam ratuje? - pita se on.

Bonus video:

HAMERI, BESPILOTNE LETELICE, PROTIVOKLOPNI SISTEMI AVIONI:SVE SPREMNO ZA POČETAK VOJNE VEŽBE "SADEJSTVO 2018"


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.