OVO ĆE VAS IZNENADITI! Evo šta je novi Trampov savetnik govorio o Kosovu pre 10 godina!
Foto: Reuters, Google earth

au!

OVO ĆE VAS IZNENADITI! Evo šta je novi Trampov savetnik govorio o Kosovu pre 10 godina!

Novoimenovani savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Donalda Trampa, Džon Bolton, javosti je poznat po svojim stavovima o Kosovu

Objavljeno: 23.03.2018. 10:14h

Ti stavovi, kako navodi RTS, znatno su odudarali od uobičajenih u američkoj administraciji.

"Najbolje je nastaviti pregovore o statusu Kosova, jer je to jedini način da se održi mir i stabilnost u regionu", govorio je Bolton u intervjuu datom 2008. godine nakon jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Za razliku od zvanične administracije u Vašingtonu, Bolton je tada rekao da ne preporučuje državama u regionu da priznaju Kosovo, "jer je u pitanju zaštita suštinskog koncepta da ljudi različitog etničkog porekla žive zajedno u okviru granica heterogenih zemalja".

"Kosovski presedan bi mogao da bude problem za zemlje bivše Jugoslavije i Evrope, koje su multietničke", istakao je Bolton 2008. u intervjuu za Glas Amerike. Takođe, prema njegovom mišljenju, za Kosovo je najbolje da se nastave statusni pregovori, što SAD nisu prihvatile, niti većina evropskih zemalja.

"I dalje mislim da je jedini način da se održi mir i stabilnost u regionu - da se nastave pregovori, a tome nije doprinela prerana odluka priznanju nezavisnosti Kosova", napomenuo je Bolton.

Skoro sasvim je sigurno da će doći do podele Kosova, govorio je Bolton pošto će, naveo je, oblasti uglavnom naseljenje Srbima biti orijentisane ka Srbiji i nastojaće da se na neki način otcepe.

"Međutim, to ne rešava druga pitanja, kao što su građanska prava Srba i drugih etničkih grupa koje ostaju na Kosovu", govorio je bivši ambasador SAD pri UN, kog je Tramp juče imenovao za savetnika za nacionalnu bezbednost.

Bolton je u intervjuu iz 2008. ukazao da je naklonost Zapada da prizna kosovsku nezavisnost "daleko više otežala pravično rešenje mnogih važnih pitanja, jer su kosovski Albanci konstantno imali na umu da će ishod biti njima naklonjen i da će ostvariti cilj, što se i dogodilo".

"Mislim da se mora postići pravično rešenje mnogih pitanja u odnosima Srba i kosovskih Albanaca, koja su zapostavljena ili odbačena kao rezltat prevremenog priznavanja nezavisnosti Kosova", dodao je Bolton.

Bivši američki ambasador u UN tada je napominjao da to što Rusija, Kina, Indija i neke druge velike države nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova doprinosi pogoršanju odnosa Moskve i Vašingtona, ali i novim konfrontacijama na Balkanu.

"Kako se pitanje statusa Kosova rešilo na način koji je bio suprotan volji Beograda, pa i drugih sila, poput Rusije i Kine, nema sumnje da bi tokom vremena taj lokalni problem mogao da dovede do veće napetosti u odnosima Vašingtona i Moskve, a potencijalno - i drugim zemljama, što nije ni u čijem interesu", upozorio je Bolton u intervjuu 2008.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.rs / RTS)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media