AKO NE ŽELE KOMPROMIS, TERAĆEMO SE JOŠ! Dačić oštro: Albanci lažu Vučića
Dalić tvrdi da Albanci lažu Vučića, Foto: Printscreen / RTS

tvrdi da ih interesuje samo kosovo

AKO NE ŽELE KOMPROMIS, TERAĆEMO SE JOŠ! Dačić oštro: Albanci lažu Vučića

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je za RTS da, imajući u vidu svoje iskustvo, smatra da deo međunarodne zajednice i Albanci sa Kosova lažu predsednika Vučića - ne žele kompromis, samo priznanje

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić smatra da Priština i međunarodna zajednica treba da se izjasne o tome ima li ili nema Briselskog sporazuma.

- Ketrin Ešton, Hašim Tači i ja smo potpisali taj sporazum, a ne bih da nije bilo odrednice o Zajednici srpskih opština (ZSO). Zbog toga je Srbija učinila niz ustupaka, uključujući i integraciju srpskih u kosovske institucije. Neprihvatljivo je da i dalje raspravljamo o tome hoće li neko primeniti sporazum - rekao je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ne postoji ucena koja može Srbiju da natera da prizna nezavisno Kosovo, rekao je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Komentarišući izjavu šefa kabineta Hašima Tačija, Bekima Čolakua koji je rekao da bi Rumunija prvo trebalo da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, pre nego što se aktivno uključi u rešavanje tog problema, Dačić je rekao da je to "težak bezobrazluk".

- Ne znam da li shvataju da su oni budale ako smatraju da će neko silom naterati Vučića ili Srbiju da bez kompromisa prizna Kosovo - rekao je Dačić.

Pojasnio je da predsednik Vučić želi zbog budućnosti da reši pitanje Kosova, ali da je naivno i pogrešno verovanje da će to učiniti bez daljih dogovora i kompromisa.

- Ja Vučiću stalno govorim, pošto vidim da se muči oko toga jer nije lako – vrši se veliki pritisak da Srbija normalizuje odnose sa Prištinom da bi imala evropski put, a ne kaže se Prištini da oni učine napor ka normalizaciji – imajući u vidu moje iskustvo, siguran sam i stalno ga upozoravam da ga lažu sve vreme i neće komprimis i traže naše priznanje - rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao da strahuje da će na kraju samo ispostaviti papir Beogradu u kojem ništa neće pisati osim da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova.

- Što se mene tiče, a siguran sam i predsednika Vučića – Srbija to nikada neće prihvatiti i takvi pokušaji su pucanje iz razne puške, ne postoji ucena koja može Srbiju da natera da prizna jednostrano proglašenu nezavosnot Kosova - poručio je ministar.

Dodao je da će Beograd "nastaviti sa svojom akcijom, što ih najviše nervira, iako govore da su to dečje igre i da je sve rešeno".

Dačić je rekao da to da pitanje Kosova nije rešeno dokazuje i činjenica da Vučića zovu na razgovore, kao i to što će, ističe, desetak zemalja povući priznanje Kosova.

- Želimo kompromis, a ako oni ne žele komprimis – 'teraćemo se još'. Podržavam i podstičem predsednika Vučića da u ovoj stvari bude beskompromisan - rekao je Dačić.

Predsednik Vučić je najavio da će u aprilu izneti svoj predlog o Kosmetu. Navodi da predlogom obe strane treba da budu jednako nezadovoljne.

BONUS VIDEO:

Levijatan za Espreso: Ovo je istina o dolasku u Hrvatsku

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.