KOSOVO ULAZI U EVROPSKU UNIJU? Poznati svetski časopis iznosi tvrdnje OPASNE PO SRBIJU
Novi plan Brisela za Zapadni Balkan će biti predložen 6. februara, Foto: EPA

srbija bez kosova u eu?

KOSOVO ULAZI U EVROPSKU UNIJU? Poznati svetski časopis iznosi tvrdnje OPASNE PO SRBIJU

Novi plan Brisela navodno će biti predstavljen Evropskoj komisiji upravo 6. februara, kada bi EU trebalo, prema ranijim najavama, da predstavi svoj plan za Zapadni Balkan.

Objavljeno:

Plan EU je da u svoje članstvo primi šest država: Albaniju, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, BiH, ali i samoproklamovanu državu Kosovo, piše Fajnenšel tajms.

Prema navodima tog lista, glavni razlog za takav potez Brisela je taj što Balkan služi gao glavni "teren" preko kog se na hiljade migranata domogne tla Evropske unije. Međutim, to nije sve. FT navodi i da strategi EU strahuju da Rusija opasno širi svoju zonu uticaja, upravo na području gde tradicionalno već ima saveznike.

Primećeno je, navodi list, da je Moskva počela cinično da komentariše obećanja koja EU daje zemljama Zapadnog Balkana u vezi članstva, namećući sebe kao "alternativu". "Značajan broj građana, naime, u regionu veruje da se njihova zemlja nikada neće priključiti EU", izjavuio je Florian Biber, a stručnjak za jugoistočnu Evropu pri Univerzitetu Grac.

Plan EU je da u svoje članstvo primi šest država kako navodi Fajnenšel tajms
Plan EU je da u svoje članstvo primi šest država kako navodi Fajnenšel tajmsfoto: Reuter

Novi plan Brisela navodno će biti predstavljen Evropskoj komisiji upravo 6. februara, kada bi EU trebalo, prema ranijim najavama, da predstavi svoj plan za Zapadni Balkan. Očekuje se da će novi plan biti usvojen, navodi još Fajnenšel tajms. Međutim, treba podsetiti da je Španija spremila protestnu notu u vidu "non- pejpera" ostalim liderima EU upravo zbog moguće evrointegracije Kosova. Kako je beogradskim medijima potvrđeno iz španskog ministarstva spoljnih poslova, razlog njihovog protivljenja nije samo jedan, već zvaničan Madsrid ima niz primedbi na račun mogućeg prijema Kosova u EU. Takođe, trebalo bi biti oprezan prilikom davanja bilo kakvih najava budući da, osim Španije, nezavisno Kosovo nisu priznale ni Kipar, Grčka, Rumunija i Slovačka.

Bonus video:

DAČIĆEV POTRESNI GOVOR NA OČEVOJ SAHRANI: Dragi Desimire, držao sam mnoge govore, ali ovaj je najteži!

(Espreso.co.rs/b92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.