Tajm: Haradinaj na listi najtraženijih geopolitičkih begunaca
Foto: Fonet

mediji

Tajm: Haradinaj na listi najtraženijih geopolitičkih begunaca

Tajm navodi da je Haradinaj stekao "reputaciju" krajem '90-tih godina prošlog veka, tokom sukoba na Kosovu

Objavljeno:

Američki magazin Tajm objavio je spisak pet najtraženijih geopolitičkih begunaca u 2018, među kojima se nalazi i kosovski premijer Ramuš Haradinaj zbog zločina tokom sukoba na Kosovu. Tajm navodi da je Haradinaj stekao "reputaciju" krajem '90-tih godina prošlog veka, tokom sukoba na Kosovu.

Haradinaj je optužen da je kao komandant Oslobodilačke vojske kosova (OVK) rukovodio mučenjima i ubijanjima Srba, navodi američki magazin i dodaje da ga je sud UN, usled nedostatka dokaza, oslobodio 2008. i 2012.

To nije bilo dovoljno dobro za Srbiju koja ne želi da prizna nezavisnost Kosova i želi da Haradinaj bude izručen srpskim sudovima kako bi se tamo našao pred licem pravde, dodaje se u tekstu. Haradinaj se ne suočava sa pravnim izazovima samo u Srbiji, navodi Tajm i podseća da je kosovski parlament 2015. odlučio da formira specijalni sud sa sedištem u Holandiji, koji deluje po kosovskim zakonima, što se u velikoj meri smatra instrumentom koji će pomoći stabilizaciji balkanske geopolitike.

Dodaje se da Haradinaj i drugi članovi kosovske političke elite pokušavaju da izbegnu istragu. SAD i EU, koje su predvodile NATO bombardovanja Srbije 1999, ljute su na vlasti u Prištini zato što Kosovo prkosi zapadnim normama i vrednostima, navodi američki magazin. Možda Haradinaj i njegovi politički saveznici misle da je Kosovo previše malo da bi geopolitičkim silama stalo do njih, ali realnost je da, ako žele da sačuvaju mir, one ne mogu da dozvole sebi da im ne bude stalo, ocenjuje Tajm. Na spisku najtraženijih begunaca, pored Haradinaja, nalaze se i svrgnuti katalonski lider Karles Pućdemon, imam Fetulah Gulen, osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž i bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili.

Bonus video:

Espreso intervju, Boško Obradović i Saša Radulović

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.