SRBIJE NA KOSOVU IMA KOLIKO I SRBA: Ovako se Oliver borio za svoj narod na Kosovu i zato je bio toliko voljen!
Foto: Profimedia

reči za zauvek!

SRBIJE NA KOSOVU IMA KOLIKO I SRBA: Ovako se Oliver borio za svoj narod na Kosovu i zato je bio toliko voljen!

- Nemam dilemu da sam deo montiranog procesa. Ako to bude po pravdi i zakonu, ja bi trebao da budem potpuno oslobođen. Ako nemam nikakve veze sa tim onda je prirodno da budem potpuno oslobođen - govorio je Oliver

Objavljeno:

Oliver Ivanović, koji je kukavički hicima zaustavljen u svojoj misiji, decenije života posvetio je borbi za prava srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Zvali su ga čovekom mira i pomirenja, a kolege su kazivale da je bio "najbolji među njima".

foto: Fonet

Iako je bio optuživan za ratne zločine, čak i Albancima je bilo jasno da je ovo bio politički montiran proces koji je doveo da Ivanović tri godine provede u pritvoru, udaljen od svojih bližnjih, bez dokazane krivice.

- Nemam dilemu da sam deo montiranog procesa. Ako to bude po pravdi i zakonu, ja bi trebao da budem potpuno oslobođen. Ako nemam nikakve veze sa tim onda je prirodno da budem potpuno oslobođen - govorio je Oliver.

Ivanović je dodao da nema nikakve veze s "groznim zločinom" koji mu se stavlja na teret i da je uveren da u to niko nije poverovao.

- Možda je neko u to poverovao, ali sumnjam, jer, koliko znam, niko od Albanaca, Bošnjaka koje ja poznajem, u tako nešto nije poverovao - rekao je Ivanović.

Mnogo je Oliver zadužio Srbe sa Kosova, pa su ga danas građani Kosovske Mitrovice oplakivali i ispratili kao heroja.

foto: Zoran Šaponjić

Živeći sa Srbima sa Kosova, nikad nije ni pomislio da napusti svoj zavičaj, najbolje je znao šta zapravo muči njegove komšije i zemljake.

- Bezbednost je prvo i osnovno pitanje koje tišti građane - govorio je u više navrata.

Bio je zabrinut za stanje na Kosovu, ali je sve ohrabrivao da ostanu tu i da srpstvo u ovom delu zemlje opstane.

- Zabrinuo sam se jer svi ovi incidenti, lomovi u Prištini, reakcije Albanaca, zapaljiva retorika... zastrašuju ljude, tako da je strah dominantan i imanentan. Nama je to i do ‘99. godine bila svakodnevica, ali sada je gore. Ko s tim može da se izbori, ko to može da podnese, ostao je ili se, eventualno, vratio, ali takvih je mali broj. Sada nemamo ni polovinu srpskog stanovništva na Kosovu koliko smo imali pre 1999. godine. Posle sedamnaest godina dolazi do određene iscrpljenosti i prezasićenosti. Zato je sad i potreban politički rad i ja ću probati da ljude ohrabrim i probudim im tu ideju ostanka i opstanka ako se već lome - kazao je u jednom intervjuu.

Apelovao je da se napadi na Kosovu zaustave, da rešenje nije otići, i da je to zapravo cilj svih napada.

- Srbije na Kosovu ima koliko i Srba - kazao je u jednom intervjuu.

Građani su uvek bili uz Ivanovića
Građani su uvek bili uz Ivanovićafoto: Nemanja Pančić

Bio je čovek pomirenja, sa Albancima je uvek hteo dijalog, a ovako ih je tumačio:

- Potcenili smo ih. Pogrešno smo ih procenili, a onda i potcenili. Oni su dosta tradicionalan i prilično konzervativan narod i kao takvi se ne mogu porediti s drugim narodima i, shodno tome, odnos sa njima ne može biti građen na iskustvima koja smo imali gradeći sa drugima. Ali, moramo se prilagoditi i moramo naći ključ za komunikaciju - kazao je u intervjuu listu Blic.

- Mi imamo stereotipe o Albancima, a suštinski ih uopšte ne poznajemo. Ništa ne znamo ni o njihovoj istoriji, kulturi, običajima, a držimo se stereotipa ma kakve posledice bile. Teško je na pogrešnim premisama donositi prave odluke. Ja sam za to da ih analiziramo i dobro upoznamo jer će nam oni u budućnosti biti sagovornik, ne nužno i protivnik.

Oliver Ivanović je uvek govorio da su razgovori jedino rešenje.

Bio je zagovornik Kiparskog modela za rešenje situacije na Kosovu.

- Tvrdim da je to jedini model koji je moguće primeniti za koji, makar u dosadašnjoj praksi Evropske unije postoji takav slučaj. To je jedini model koji nas ne tera da priznamo nezavisnost Kosova. Ostali predlozi, uključujući i onaj koji je izneo ministar Dačić podrazumevaju eksplicitno priznanje nezavisnosti dela teritorije južno od Ibra. Odvajanje dela Kosova ne može proći bez ustupaka, ili će tražiti Preševo, Bujanovac ili priznanje nezavisnosti … Kiparski model podrazumeva da se Srbija primi u Evropsku uniju sa nerešenim pitanjem Kosova, a da se za Kosovo uzme tretman iz Rezolucije 12 44, što podrazumeva međunarodnu upravu sve dok Albanci ne budu spremni da sa Vladom Srbije u određenom trenutku pokrenu pitanje kakav je konačni status Kosova. Status koji sada imaju je nešto što samo njima odgovara i nikome više - govorio je Oliver.

Pomagao Albancima

Građani pale sveće za ubijenog Olivera Ivanovića
Građani pale sveće za ubijenog Olivera Ivanovićafoto: ZORAN ŠAPONJIĆ

Agim Deva, prosvetni radnik, bivši direktor tehničke škole iz Kosovske Mitrovice svojim iskazom potvrdio je na suđenju Oliveru Ivanoviću da je Ivanović u tri navrata pomogao njemu i njegovoj brojnoj porodici kada im je na početku i tokom pomogao da napuste Kosovo, na čemu je zahvalan.

"On je zaista iskreno govorio o tome da je Oliver Ivanović za vreme rata pomogao njemu i njegovoj brojnoj porodici, koja je imala ukupno 35 članova. To što tužilac tvrdi apsolutno nije tačno, da je Ivanović izazivao etničku mržnju, da je podsticao na ubistvo. Ivanović je ustvari pomagao Albancima, ovaj čovek je to potvrdio", rekao je advokat Olivera Ivanovića, Ljubomir Pantović medijima pre nekoliko godina.

Bonus video:

ZBOG BORBE ZA KOSOVO UŠAO U POLITIKU: Detalji političke biografije Olivera Ivanovića

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.