SEVER KOSOVA JE MAFIJAŠKA CRNA RUPA: Ovako su NEMAČKI MEDIJI izveštavali o ubistvu Ivanovića!
Mesto zločina, Foto: Fonet

atentat u kosovskoj mitrovici šokirao evropu

SEVER KOSOVA JE MAFIJAŠKA CRNA RUPA: Ovako su NEMAČKI MEDIJI izveštavali o ubistvu Ivanovića!

Franfurter algemajne cajtung, Noje cirher cajtung i Špigel imali su isti zaključak

Objavljeno:

"Smrt u bastionu balkanske mafije“, naslov je teksta o ubistvu Olivera Ivanovića u uglednom "Frankfurter algemajne cajtungu", a i drugi nemački mediji pisali su o severu Kosova kao o "mafijaškoj crnoj rupi", prenosi "Dojče vele".

Frankfurter alegemajne cajtung piše da je Ivanović bio “pragmatičar, umeren onda kada su se drugi igrali vatrom nacionalne histerije i mitovima“.

- Izvesno je da je Ivanović svojim nenašminkanim pristupom kosovskoj realnosti stvorio mnogo neprijatelja. Nacionalističkim albanskim elitama u Prištini je Ivanović bio trn u oku jer je na svoj mahom miran i argumentovan način zastupao prava srpske manjine na Kosovu. (…) Srpskim nacionalistima takođe nije bio po volji jer se rano zalagao da se primi k znanju realnost kosovske nezavisnosti. (…) Šuplje parole o tobože večno srpskom Kosovu i svetoj zemlji Kosova polja, koje su širili samozvani kosovski junaci iz Beograda, njemu su bile neprihvatljive. (…) Ali imao je neprijatelje i u međunarodnim nadzornim organima na Kosovu, koje je čak i deset godina nakon proglašenja nezavisnosti – koju ne priznaju sve države EU – još uvek poluprotektorat pod američkim i zapadnoevropskim starateljstvom. Naime, nije se uzdržavao od direktne kritike stranaca zbog pogrešnih razvoja i političkih omaški. - piše novinar Majkl Martens.

Martnes dalje piše da je Ivanović u intervjuima poslednjih meseci dao do znanja da se Srbi na severu Kosova ne plaše Albanaca nego drugih Srba, lokalnih kriminalaca i džipova bez registarskih oznaka.

U tekstu se dalje navodi kako su pretnje Ivanoviću postale intenzivnije nakon što je odlučio da uđe u političku trku za mesto gradonačelnika protiv kandidata kojeg podržava predsednik Srbije Aleksandar Vučić. “

- Ivanović se čuvao da ne dovede Vučića u direktnu vezu sa mafijom u Mitrovici, ali je znakovito govorio o 'kriminalnim strukturama povezanim sa politikom'. - piše frankfurtski list.

Najzad, Martens ovako zaključuje tekst:

- Ivanović je bio verzirani karatista i mogao je da se odbrani od fizičkih napada – ali nije imao šanse protiv šest metaka koji su u utorak probušili njegovo telo. Za Kosovo, Srbiju i Srbe u Mitrovici bilo bi važno da se ubistvo razjasni. Ali šanse ne stoje dobro. Mitrovica je sa aspekta pravne države crna rupa koja je sada progutala novu žrtvu. - piše on.

Andreas Ernst, novinar lista "Noje cirher cajtung" na sličan način je pisao o ubistvu Ivanovića.

- Sever Kosova je još uvek ničija zemlja koju trese nasilje.“ Ivanović je opisan kao “poslednji poznati kosovski Srbin koji je pokušavao da vodi delimično nezavisnu politiku od Beograda“, a “uprkos brojnim Ivanovićevim političkim špagama od rata naovamo, potpisnik ovih redova nije sreo nikoga ko bi verodostojno doveo u pitanje njegov integritet - navodi se u tekstu.

Ernst takođe govori o Srpskoj listi kao "filijali srpske vladajuće partije SNS, sirovim metodama, uz zaleđinu državnog aparata, izborila partijski monopol među kosovskim Srbima“.

- Od rata ni Priština ni Srbija ne kontrolišu zaista sever Kosova. Tamo se etablirala hibridna vladavina u kojoj učestvuju Beograd, međunarodne misije, organizovani kriminal i u najmanjoj meri Priština. Godinama se zna da u takvom biotopu cvetaju mafijaške strukture. - piše Ernst.

Nedeljnik "Špigel" je na svom sajtu takođe pisao da je ovo mafijaško ubistvo najverovatnije politički motivisano, i da je svakodnevnica balkanskih zemlaja.

- Ubistvo Ivanovića dolazi usred krajnje kritične političke situacije. Srpsko-kosovski odnosi su na najnižoj tački poslednjih godina. (…) I samo Kosovo se politički, ekonomski i socijalno – nekoliko sedmica pre desete godišnjice proglašenja nezavisnosti – nalazi na dnu - piše u "Špigelu".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / b92.net )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.