VUČIĆ ZATRAŽIO OD NATO DA NE SMANJUJE PRISUSTVO NA Kosovu! Stoltenberg je na ovo imao odgovor!
Foto: Printscreen RTS

SASTANAK U BRISELU

VUČIĆ ZATRAŽIO OD NATO DA NE SMANJUJE PRISUSTVO NA Kosovu! Stoltenberg je na ovo imao odgovor!

Vučić je rekao i da je tokom razgovora u sedištu NATO govorio o odluci Srbije da bude vojno neutralna, ali da razvija saradnju sa NATO, jer od toga koristi možemo imati i jedni i drugi

Objavljeno: 15.11.2017. 17:43h
  • 1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je danas na sastanku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom da snage vojne alijanse ostanu na Kosovu i Metohiji.

"Zamolio sam ga da, ne samo da ne ukidaju snage, već da nastave prisustvo u nesmanjenom obimu na Kosovu i Metohiji", preneo je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa Stoletenbergom, nakon učešća na sastanku Saveta NATO.

Vučić je rekao i da je tokom razgovora u sedištu NATO govorio o odluci Srbije da bude vojno neutralna, ali da razvija saradnju sa NATO, jer od toga koristi možemo imati i jedni i drugi.

POKRET ZGRČENIH GRAĐANA: Dart Vejder srpske politike i gej aktivista uhvatili u sendvič Sašu Jankovića!

"Zahvalio sam Stoltenbergu i članicama NATO na tome što održavaju mir i stabilnost na KiM, pre svega jedinicama KFOR-a. Uloga NATO u osiguranju sigurnosti i bezbednosti za naš narod, ali i za naše svetinje, je od izuzetnog značaja", rekao je Vučić.

foto: Printscreen RTS

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je da snažna i prosperitetna Srbija znači više bezbednosti i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, a saradnja sa NATO-om obezbeđuje veću bezbednost Srbiji i njenim partnerima u zapadnoj vojnoj alijansi.

Stoltenberg je kazao da partnerstvo NATO i Srbije napreduje veoma dobro. On je kazao da je sjajno da vidi jačanje partnerstva na različite načine. Prema njegovim rečima, nema kontradikcije između vojne neutralnosti i snažnog partnerstva Srbije sa NATO.

Podsetio je da postoji mnogo partnera NATO među neutralnim zemljama. Stoltenberg je izrazio veliko zadovoljstvo što je Srbija ponudila da bude domaćin iduće godine za zajedničke vežbe brzog reagovanja na nepogode.

On je kazao da je završen dobar sastanak Severnoatlatnskog saveta, na kojem je bilo svih 29 saveznika.

"Pozdravljamo činjenicu da možemo da se sastajemo na ovakav način, jer se NATO i Srbija suočavaju sa zajedničkim izazovima, a saradnja sa NATO može biti od koristi za Srbiju i region. Naše partnerstvo čini Srbiju bezbednijom i sigurnijom, a ujedno i NATO saveznike sigurnijim", objasnio je Stoltenberg.

foto: Printscreen RTS

Ukazao je da svake godine ima više od 100 partnerskih aktivnosti sa Srbijom, i da NATO radi i na reformi bezbednosnih institucija Srbije, obučava srpske oficire za mirovne misije. Takođe je naveo da Srbija sarađuje sa NATO u zajedničkim vojnim vežbama, kojih je ove godine bilo 24.

Partnerstvo Srbije i NATO, kako je dodao, može doprineti i borbi protiv terorizma.

Stoltenberg je naveo da će Srbija sa NATO-om, idućeg meseca, raditi na obuci iračkog vojno-medicinskog osoblja. Razgovarano je, kako je dodao, i o produbljivanju odnosa, kao i o bezbednosnim izazovima sa kojima se suočava Zapadni Balkan. Pozdravio je napredak Srbije ka EU, posebno u vremenu kada NATO i Unija sarađuju bliže nego ikada.

"Čast mi je što ste u sedištu NATO i hvala na vašoj ličnoj posvećenosti evroatlanstkoj saradnji koja je nezamenljiva za sve naše građane", zaključio je Stoltenberg.

(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media