POČELA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN O KOSOVU: Srbiju predstavlja Ivica Dačić, razmatra se najnoviji izveštaj
Foto: AP

ocena aktuelne situacije na KIM

POČELA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN O KOSOVU: Srbiju predstavlja Ivica Dačić, razmatra se najnoviji izveštaj

U Njujorku je danas po podne počela sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj će biti razmatran najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN o radu UMNIK i situaciji na Kosovu

Objavljeno:

Srbiju na sednici predstavlja prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji će u izlaganju dati osvrt na Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UMNIK-a u izveštajnom periodu, odnosno izneće srpsku ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji i delovanju UMNIK.

Izveštaj generalnog sekretara UN će Savetu bezbednosti predstaviti njegov specijalni predstavnik na Kosovu, Zahir Tanin. U svom Izveštaju, koji je ranije objavljen, Gutereš je ponovio značaj dijaloga između Beograda i Prištine, ističući važnost sprovođenja dogovora koji su postignuti još 2013. godine.

foto: Beta

On je ukazao i na značaj daljeg napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, za koji je istakao da iziskuje čvrstu posvećenost, priznajući da je primena sporazuma potpisanih 2013. često odlagana.

Prvi čovek Ujedinjenih nacija je, u svom redovnom tromesečnom izveštaju ambasadorima Saveta bezbednosti, takođe, upozorio kosovske lidere da se uzdrže od zapaljivih izjava u vezi sa početkom rada Specijalnog suda koji će, pod okriljem EU, procesuirati zločine koje su tokom rata počinili pripadnici OVK.

Prištinu bi trebalo da predstavlja ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku.

(Espreso.co.rs/ Izvor: Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.