EVROPSKA KOMISIJA: Kosovo i Katalonija NE MOGU DA SE POREDE!
Foto: AP

reakcija

EVROPSKA KOMISIJA: Kosovo i Katalonija NE MOGU DA SE POREDE!

Evropska komisija u svojoj današnjoj deklaraciji navodi da, uzimajući u obzir španski ustav, jučerašnje glasanje u Kataloniji "nije bilo legalno"

Objavljeno:

Evropska komisija je referendum u Kataloniji proglasila neustavnim, a zvaničnici ove institucije objavili su da se ovaj slučaj "ne može porediti sa slučajem Kosova", jer je ”Španija država članica” Evropske unije.

- Kada je priznanje Kosova u pitanju, to je bio vrlo specifičan kontekst. To je bila pozicija usvojena od strane različitih UN Deklaracija i različitih UN rezolucija i međunarodne zajednice. Veoma specifičan kontekst, sa specifičnim razlozima - izjavio je portparol Evropske komisije Margaritis Shinas.

On nije objasnio o kojim deklaracijama i rezolucijama UN se radi, niti u čemu su "specifičnosti" koje je spomenuo.

EK u deklaraciji navodi da, uzimajući u obzir španski ustav, jučerašnje glasanje u Kataloniji "nije bilo legalno".

- Za EK ovo je unutrašnje pitanje Španije, koje se mora rešavati u skladu sa ustavnim zakonima Španije. Mi ponavljamo poziciju koju su imale i ova i prethodna Evropska komisija, a to je da bi, u slučaju da je ovaj referendum organizovan u skladu sa španskim ustavom, to značilo da bi se teritorija koja odlazi našla van EU - rekao je Shinas nastojeći da obrazloži poziciju Evropske komisije.

Na jučerašnjem referendumu o nezavisnosti Katalonije, ’’za’’ je glasalo devedeset odsto građana, zvanično je objavljeno noćas u Barseloni. Preliminarne rezultate glasanja Madrid je proglasio ilegalnim.

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.