ČEDA JOVANOVIĆ: U Prištini smo 1999. pobili sve što smo mogli! Zaklali smo Fehmija Aganija, pola porodice Agima Čekua! NE MOŽE TO TAKO DOVEKA!
Foto: Printscreen Instagram

otvoreno o svemu

ČEDA JOVANOVIĆ: U Prištini smo 1999. pobili sve što smo mogli! Zaklali smo Fehmija Aganija, pola porodice Agima Čekua! NE MOŽE TO TAKO DOVEKA!

- Vučić ima više vlasti nego Nemci kad su okupirali Srbiju 1941. godine. Ali, neće ni on još dugo - kaže lider LDP u više nego zanimljivom intervjuu

Objavljeno: 17:04h

Lider LDP jedna je od kontroverznijih figura srpske politike. Iako su mu mnogi predviđali briljantnu političku karijeru, ostao je na ivici cenzusa, s tek ponekim od svojih brojnih, višegodišnjih saradnika.

Čedomir Jovanović: SMESTILI SU ME U VUČIĆEVU ZADNICU - misle da me tako žigošu!

Čeda i dalje bije svoje političke bitke, u pauzama krstarenja na Jadranu ili na Savi, na svom brodu-jahti, odnosno osvajanja planinskih vrhova Južne Amerike. I dalje smatra da ima odgovor na svako pitanje, osim možda na ono kako je moguće da je danas tu gde jeste, marginalna pojava u srpskoj politici naspram populista koji vladaju, od kojih je pokazivao mnogo više dara i talenta za bavljenje politikom.

Jedan od njih je i Aleksandar Vučić, a Jovanović u razgovoru za poslednji broj Nedeljnika najpre odgovora na to pitanje: da li je ogorčen što se bori za cenzus dok Vučić neprikosnoveno vlada Srbijom:

foto: Zorana Jevtić

- Meni politika nije čitav život kao Vučiću, pa zato i nemam razloga da budem ogorčen. Ja svoje strahove kontrolišem, a njega limitiraju, pa zato ljudima ne govori istinu... To je loša politika, ali bez nje ne bi imao 60 odsto podrške.

Pričao je Jovanović još mnoge zanimljive stvari u ovom intervjuu, evo samo nekih:

- Mi imamo dva srpska lidera - Dodika i Vučića. Pri čemu ne mogu jedan drugog da podnesu.

- Meni je beskrajno glupo to što rade janković, Tadić, gotovo svi, ta lavina gluposti kojom se odbacuje Vučićev poziv na razgovor oko Kosova.

- Kosovo nam pruža priliku da u zaustavnom vremenu izbegnemo sudbinu naroda koji nestaje.

foto: Facebook

- Za to smo u najvećoj meri sami krivi. Kao i onda kad smo ubili Đinđića i vratili se da živimo četvoronoške. Šta mi danas ima da pričamo o Kosovu kad nije imalo šta da se priča ni pre 10 godina? A i tad je bilo kasno.

- Ceo život slušam samo lavež i kevtanje onih koji su na vlasti - lavež kad dođu, kevtanje kad odlaze.

- Nikog ja nisam pitao šta treba da se radi kad se Milošević zatvorio u kuću sa svojim dželatima, nego sam seo u kola i otišao tamo da to rešim.

- Prvog dana rata 1999. otišli smo i poubijali u Prištini sve što je bilo normalno. Ulazili smo članovima komiteta za ljudska prava u kuće i izvlačili iz stanova očeve i snove. Zaklali smo Fehmija Aganija, pobili pola porodice Agima Čekua. Svako ima svog Haradinaja i neku svoju jamu. I ne može to tako večito. Sad se to rešava.

- I kamen za kupus zna da sam u pravu oko Kosova.

- Do septembra sledeće godine mi moramo da rešimo kosovsku agoniju ili će Amerikanci i Evropa to uraditi bez nas.

foto: Beta, Fonet

- Dođu i kažu: Vučiću, Haradinaj će biti premijer, pregovaraćeš s Tačijem i potpisaćeš ovo, a Srbi će ući u kosovsku vladu. Ako nećeš, rezultat je sledeći: Haradinaj je premijer, a od Srba na Kosovu ostaće samo grobovi. Isto će biti i s Republikom Srpskom.

- Ovde će uraditi isto što i u Makedoniji: izlomiće sve ono što moraju da urade da bi se osećali sigurno i ostaviće jedan obogaljen narod da truli, da i najglupljeg opominje kako prolaze oni koji se ne prilagode.

- Oni su mene smestili u Vučićevu zadnjicu, misle da me tako žigošu. Nisam ja pravio Vučića, napravili su ga Tadićeva glupost i Tomini kompleksi.

foto: Marina Lopičić

- Šta će mi vlast? Ja sam posle izbora 2012. rekao da ako mora da se pravi vlada DS-SPS-LDP, ja u toj vladi ne mogu da budem.

- Đinđić mi se jednom poverio da DS nije stranka za nas dvojicu. Ja sam jedini naslednik Đinđićevih neprijatelja. Samo nas dvojicu nije napravio DB.

ČEDA O SAŠI JANKOVIĆU: Podmukao i neiskren, hoće da šefuje demokratama!

- Šta kaže Saša Janković? Javio mu prijatelj iz BIA da neće dočekati kraj drugog kruga, javio mu prijatelj iz BIA da ne ide u Srebrenicu, javio mu prijatelj iz BIA da ne ide na proteste... Kako to meni ništa nije javio prijatelj iz BIA? Meni, koji sam "surčinac", "zemunac", revolveraš srpske politike, a nikad u životu nisam pomislio da idem u BIA streljanu, i to s Lončarom.

foto: Printscreen / Twiter

- Uloga Saše Jankovića je završena, opozicija u Srbiji nema lidera, opozicija zapravo i ne postoji.

- Cela Amerika je uspela da dobaci do beživotne Hilari i grotesknog Trampa. Gde su svi ti sjajni, inspirativni ljudi? Država Bafeta, Gejtsa, Džordana, Holivuda, rokenrola birala je između te dve pojave.

- Najbolji opis stanja u kom se nalazimo nisu razgovori Stouna s Putinom, već Dačić koji Trampu preko ramena gura naslovnu Informera, dok američka ambasadorka u UN viče: "fantastično". Mislim da bi bilo bolje da je Dačić trampu dao fotke sa svog intervjua kad je novinarka pred njima bila bez gaća.

foto: Marina Lopičić, Dragana Udovičić

- Mi imamo ministra spoljnih poslova kojem saradnica prevodi šta govori njegov predsednik u UN. Dačić čak ni Vučića ne razume. I nama je to normalno. Ili nam je normalan Vučić koji sve to radi.

- Beli je jedna zdrava pojava. Kod nas su Vučić, Šule, Janković politike bez vrednosti, s tim što je kod Jankovića najmanje principa i vrednosti.

- Vučić kaže: moramo da rešimo Kosovo. Pa, ja to govorim ceo život! Zašto to nije izgovorio Tadić, nego kaže da bi Beograd goreo? Pa, neka gori! Kao da ovako neće goreti.

- Mi smo se pretvorili u društvo koje samo sebi lomi vrat zbog fontane na Slaviji ili jarbola na Ušću.

- Mi smo spržili jednu zemlju, čitave gradove pobili. To zlo je ovde u nama.

- Šta normalan čovek može da misli o imbecilima iz Hercegovačke ulice? Ali ne mogu da postanem veći imbecil od njih tako što ću da uveravam ljude da su oni uzrok svih naših problema. Da su to došli da ruše Nikola Petrović, Goran Veselinović, Andrej Vučić ili sam Vučić glavom i bradom? To je paradigma našeg života.

- Kad je država postala diktatura? Tek kad je Saša Janković odslužio drugi mandat, i kad nije uspeo da se s Vučićem dogovori za treći ili za mesto u Ustavnom sudu.

- Neće Vučić još dugo. On ovako razmišlja: rešim vam RS, rešim vam Kosovo i onda ćete da me otresete zbog neke Savamale, zbog Pinka i "Zadruge"? A Vučić ima i Putina za vratom, koji mu kaže: pa kud si krenuo, 90 odsto tvig naroda neće tamo kuda ga ti vodiš. Izgubiće se u tom vrtlogu.

- Koji cenzus je prešao Duda Ivković kad oproštajnu utakmicu igra u Atini?

- Pitanje izbora se u Srbiji svelo na rešavanje egzistencijalnih i statusnih problema srpskih političara.

- Šta može da motiviše Vučićeve birače više nego Jankovićeva poruka: "Završićeš kao Čaušesku". Kako su prošli oni koji su Čaušeskuu presudili.

- Kroz Sašu Jankovića se prolama taj njegov ego trip i ti provincijalni egzistencijalni motivi, a naravno i potreba njegovih prijatelja iz BIA koji ga uvek posavetuju šta da radi.

foto: Printskrin / bia.gov.rs

- Tri života sam zgurao u svojih 46 godina i nijedan sekund nisam zaboravio. Nisam kao Dušan Mihajlović da odem na Povlen i tamo ćutim.

- Vučiću najviše zameram što nije u stanju da apsorbuje otrov koji nas jede. On ga reciklira.

- Stvarno neću da se raspravljam sa Sergejem Trifunovićem. To ne radim ni u 3 ujutru kad se sretnemo u gradu. Svi oni bore se s Vučićem iz 90-ih samo zato što sami nisu sposobni da iskorače iz tog vremena. Vučić je iskoračio.

- Ovo je mnogo fatalnije vreme od 90-ih. Mi sad nemamo potencijale, ljude i resurse koje smo tad imali.

- Kako mi doživljavamo slobodu medija? Je l da umesto Vučića mi uređujemo Informer? Ko je napravio te tabloide?

- Čiji je kadar Laban? Vučićev? Nije, taj Laban je došao iz DSS.

- U beogradskom SNS ima više DS nego kod Balše Božovića.

- Ja kad pričam o NATO, ne pričam jer se kao Vulin palim na uniforme ili ovi iz Informera na rakete.

foto: Fonet

- Kad je sledeće rokanje, pošto ga nije bilo 20 godina? Taman da nam deca stasaju za pušku.

(Espreso.co.rs / Izvor: Nedeljnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.