Vučić u UN pozvao članice da ne dozvole prijem Kosova u Unesko: Tek ćemo videti da li je Priština obezbedila glasove!
Foto: Printscreen

političko rešenje za problem

Vučić u UN pozvao članice da ne dozvole prijem Kosova u Unesko: Tek ćemo videti da li je Priština obezbedila glasove!

Vučić je u svom govoru Generalnoj skupštini istakao da je od ključne važnosti postizanje političkog rešenja, kao uslova za dalji ekonomski napredak, mlade ljude i dalji razvoj

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na Generalnoj skupštini UN u Njujorku da je postizanje političkog rešenja za problem Kosova nacionalni prioritet Srbije, uz ekonomski razvoj i integraciju u Evropsku uniju.

Vučić je u svom govoru Generalnoj skupštini istakao da je od ključne važnosti postizanje političkog rešenja, kao uslova za dalji ekonomski napredak, mlade ljude i dalji razvoj.

Vučić u UN: Slušao sam prethodne govornike, ja neću tako

Vučić je takođe poručio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali je ukazao da ulaže napore da se nađe rešenje koje će omogućiti napredak i mir i stabilnost u regionu. Naveo je da će Srbija i dalje investirati u stabilizaciju, regionalnu stabilnost i kooperaciju.

- Bez zajedničke i šire slike nećemo biti u mogućnosti da rešimo zajedničke probleme - rekao je Vučić i podvukao da očuvanje mira i stabilnosti "zahteva svakodnevni trud, rad i reforme".

Vučić je ponovio da Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, i pozvao članice UN da se ne dozvole prijem Kosova u Unesko.

Rekao je da Srbija ima jaku argumentaciju za to što se protivi tom prijemu u Unesko i podsetio da su Albanci na Kosovu i Metohiji uništavali naše crkve, spomenike, kulturno nasleđe...

Tek ćemo videti da li je Kosovo obezbedilo glasove za članstvo u Unesku

Vučić je ocenio, nakon govora u UN, u izjavi za Televiziju O2, da će se tek videti da li je Kosovo obezbedilo glasove za učlanjenje u Unesko i da će se zvanični Beograd nastaviti da se bori protiv tog članstva.

- Glasanje o članstvu Kosova u Unesku neće biti lako za Srbiju, ali svakako neće biti lako ni za njih - rekao je Vučić za tu televiziju.

Vučić je napomenuo i da mu je poznato da je delegacija Kosova lobirala u Njujorku.

foto: Printscreen

- Dosad smo uspevali da se izborimo sa njima, nikada ih ne potcenjujem, ali neću ni da ih precenjujem - rekao je Vučić.

On je naveo i da to što do tvrdnji kosovskih zvaničnika dolazi u trenutku kada Srbija govori o pokušaju da se nađe rešenje u Kosovo i Metrohiju pokazuje da neki u svetu, ali i u okruženju nisu iskreni i da žele da Srbiju "dovedu pred svršen čin".

- Pokušavaju da kažu evo dobili smo sve, vama ostaje da prihvatite ono što smo završili što 1999. godine, što 2004. godine, što 2008. godine. Ne mislim da je naša situacija loša kakvom oni žele da je prikažu, niti da je njihova toliko dobra - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, novcem se ne može sve kupiti, iako predstavnici Prištine iza sebe imaju "mišiće" nekih zapadenih zemlja koje su priznale Kosovo.

On je dodao da je sve u briselskom dijalogu Beograda i Prištine postignuto uz teške kompromise, dodavši da za četiri godine dijaloga niko nije stradao u međuetničkim tenzijama na Kosovu.

Predsednik Srbije je istakao da ostajemo čvrsto posvećeni pridruživanju Evropskoj uniji i negovanju daljeg partnerstva sa zapadnim zemljama, kao i da nećemo odustati od vojne neutralnosti za koju smo čvrsto opredeljeni.

- Ponosan sam na Srbiju koja čuva teritorijalni integritet i suverenitet. Nikada nećemo odustati od vojne neutralnosti - rekao je srpski predsednik i dodao da Srbija veruje u EU ali i da je "ponosna i ne stidi se" dobrih odnosa sa Rusijom i drugim zemljama.

Vučić je, takođe, naveo potrebu za reformom UN, ali i podršku svetskoj organizaciji i izrazio podršku borbi protiv terorizma Islamske države i al-Kaide, ekstremizma, siromaštva i socijalne nejednakosti. On je rekao da su opšteprihvaćene vrednosti jednakih prava, prava na identitet i integracija u moderno društvo budućnost.

Prema njegovim rečima, Srbija će činiti sve što je u njenoj moći da UN budu bitnije u svetu.

Vučić je podvukao da je uslov broj jedan za razvoj i napredak zemalja Balkana očuvanje mira i stabilnosti. Naveo je da će više govoriti o Srbiji, zemlji koja i ima sve veći ugled u svetu.

Predsednik Srbije je izrazio spremnost da se posveti ekonomskim reformama i privlačenju investitora.

On je rekao da je Srbija i bez značajnog priliva investicija ostvarila suficit, smanjila nezaposlenost, stvorila fleksibilnije tržište rada i da je sada "mnogo jača nego ranije i bliža zapadu".

Proširenje EU na zapadni Balkan je, prema Vučiću, bilo instrument za političku i ekonomsku stabilizaciju regiona i Unija mora da ostane posvećena toj politici i pored teškoća sa kojima se suočava.

Kako je naveo, on se obraća prvi put u svojstvu predsednika Srbije, ali da je pažljivo slušao prethodne govornike, da su svi govorili o miru i stabilnosti, ali i da su često optuživali neke druge ili napadali neke druge da oni taj mir ugrožavaju.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.