SRBIMA DVA MINISTARSTVA U VLADI KOSOVA? Ministri za povratak i lokalnu samoupravu biće SRBI
Foto: Printscreen

nova koalicija?

SRBIMA DVA MINISTARSTVA U VLADI KOSOVA? Ministri za povratak i lokalnu samoupravu biće SRBI

Sednica Skupštine bi trebalo da bude do kraja nedelje

Objavljeno:

Predstavnici Srba u novoj vladi u Prištini najverovatnije će, kao i u prethodnom sazivu, imati dva ministarstva - za povratak i za lokalnu samoupravu. Iako se spekulisalo da bi mogli da dobiju upravljanje i trećim resorom, nezvanično saznajemo da se to verovatno neće dogoditi.

Vlast u Prištini mogla bi uskoro, gotovo tri meseca posle izbora, konačno da bude formirana, pošto su predstavnici "ratne koalicije" - Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj - u ponedeljak uveče potpisali sporazum za liderom Alijanse za novo Kosovo Bedžetom Pacolijem. Novoformirani savez, uz glasove predstavnika manjina, ima većinu dovoljnu da izabere novu vlast.

Poslanik Srpske liste Igor Simić, na pitanje da li će ova grupacija podržati novu koaliciju, u utorak je rekao da je njihov stav već bio poznat i da su oni ostavili prostor albanskim partijama da se dogovore oko formiranja većine:

- Srpska lista je otvorena za razgovore, ali svi koji žele da pregovaraju s nama moraju da pokažu poštovanje prema srpskom narodu i da budu iskreni u nameri da rade na unapređenju položaja Srba. Naravno, kao i ranije, pre bilo kakvih pregovora, obavićemo konsultacije sa našom vladom i predsednikom Vučićem.

On navodi da za Srpsku listu nije bitan broj mesta koje će dobiti u vladi, već zaštita i interesi srpskog naroda.

Očekuje se da nova sednica parlamenta u Prištini bude održana do kraja nedelje i da za predsednika skupštine bude izabran Kadri Veselji. Posle toga, kosovski predsednik Hašim Tači poveriće mandat Ramušu Haradinaju da formira novu vladu.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.