REFERENDUM NA KOSOVU!? Tači najavio kako će jednom za svagda završiti dijalog sa Beogradom
Foto: Beta

rešenje?

REFERENDUM NA KOSOVU!? Tači najavio kako će jednom za svagda završiti dijalog sa Beogradom

Prema njegovim rečima, ostalo je mnogo otvorenih pitanja, ali se ne može pregovarati do beskonačnosti, a proces dijaloga treba jednom i za svagda zaključiti.

Objavljeno: 07:41h

Građani će dobiti priliku da se o konačnom sporazumu između Kosova i Srbije izjasne kroz referendum, poručio je kosovski predsednik, Hašim Tači.

On je u intervujuu za RTK rekao da bi "taj sporazum morao da bude u direktnoj volji građana", i dodao "da će u nastavku dijaloga direktno učestvovati i Sjedinjene Američke Države".

Poruku o mogućem referendumu izneo je u javnost samo nekoliko sati nakon sastanka sa svojim srpskim kolegom, Aleksandrom Vučićem i visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini - u Briselu. On je izjavio da očekuje da Kosovo formira "ekipu jedinstva" u kojoj će biti predstavnici političkih stranaka i civilnog društva. "Želeo bih da naglasim da ću ovaj put, pošto se radi o konačnom sporazumu između Kosova i Srbije, kao predsednik zemlje predložiti da konačni sporazum, osim odobrenja od strane sveobuhvatnog tima ili i od strane konsultativnog tima koji će biti formiran jednim širokim spektrom političkih stranaka, civilnog društva, medija, verskih zajednica - stvoriti i priliku da građani Kosova odobre i izjasne se o tom sporazumu kroz referendumski proces," kaže Tači, prenosi portal "Kossev". Prema njegovim rečima, ostalo je mnogo otvorenih pitanja, ali se ne može pregovarati do beskonačnosti, a proces dijaloga treba jednom i za svagda zaključiti. "Ovo je nova faza razgovora, završna faza dijaloga o normalizaciji odnosa i pomirenju dve države i dva naša naroda", rekao je Tači. On je naveo da je "sigurno da Srbija ima svoje ciljeve da bude deo evropske porodice" a da, kako je naveo "mi kao dve zemlje možemo da idemo napred jedino saradnjom, građenjem dobrosusedskih odnosa i ni u kom slučaju živeći u statusu kvo". Tači je rekao i da "u tom pravcu EU treba da preuzme ulogu koja joj pripada, i da vodi proces uz podršku i direktno uključivanje SAD". "Budući konačni sporazum za normalizaciju odnosa i pomirenje, koji otvara sigurnu perspektivu Kosova u okviru UN, EU i NATO-a, morao bi, smatram, da bude u direktnoj volji građana kroz referendum," dodaje on. Najavljuje i, kako kaže, "direktno učešće" Sjedinjenih Američkih Država u nastavku dijaloga Beograda i Prištine. "Samo njihovo direktno učešće predstavlja snažnu garanciju za preduzimanje koraka i brzih odluka, pravih, održivih i funkcionalnih," kaže kosovski predsednik. Tači uskoro putuje u Ameriku gde će se sastati sa predsednikom Donaldom Trampom.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.