MATIJA BEĆKOVIĆ: Hoće li one koji nisu priznali Kosovo da isteraju iz EU, kad Srbiju ne primaju zbog toga?
Foto: Aleksandar Jovanovic Cile

najskuplja srpska reč

MATIJA BEĆKOVIĆ: Hoće li one koji nisu priznali Kosovo da isteraju iz EU, kad Srbiju ne primaju zbog toga?

Prema njegovim rečima, bio bi veliki uspeh kada Srbe ne bi tretirali mimo sveta

Objavljeno:

Akademik Matija Bećković izjavio je da ne razume čemu žurba da bude rešeno pitanje Kosmeta i dodao da stiče utisak da su sva druga pitanja rešena, pa je i Srbima i svetu jedino preostalo pitanje Kosova.

– Ajde da za ovu priliku, uz Kosovo, nabrojimo još sedam sličnih, i to samo na slovo K: Korzika, Katalonija, Kipar, Kvebek, Krim, Kurilska ostrva, Koreja – rekao je Bećković za NIN.

Kada je reč o unutrašnjem dijalogu o Kosmetu koji je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Bećković kaže da je ta debata završena prie nego što je i počela. On ističe da ne postoji unutrašnji dijalog, kao ni spoljašni monolog.

foto: Beta

Komentarišući ocene da je Kosovo mit i zahteve iz sveta da ga se Srbi kao takvog odreknu, Bećković je rekao da oni koji se lako odriču tuđih mitova, od Srba traže da se odreknu svojih ne bi li i u tom pogledu postali „nebivali slučaj na svetu“.

– S druge strane ima istine i u onome da niko od nas ništa ne traži. Profesionalci rade svoj posao za velike pare. Došli su da unaprede život u nekoj rupi i svaki čas zaviruju u priručnik „Okupacija u 100 lekcija“. Štikliraju tačku po tačku proveravajući da li su obavili sve za šta su plaćeni. Svejedno im je čije je Kosovo i uz dobru i prijatnu večeru ne bi imali ništa protiv ni da nam ga daju. Makar usmeno – kaže Bećković.

Prema njegovim rečima, bio bi veliki uspeh kada Srbe ne bi tretirali mimo sveta i tražili od njih nešto što se ne traži ni od jednog drugog naroda, a to znači da Kosovo ne bude ni izuzetak, ni unikum, ni presedan koji se više neće primenjivati ni na koga.

– Kako priznanje Kosova može biti uslov za prijem Srbije u EU? Hoće li one koji nisu priznali Kosovo isterati iz istog razloga zbog kojeg Srbiju neće da prime? – upitao je srpski akademik.

Upitan da kao tvorac kovanice da je Kosovo najskuplja srpska reč kaže šta bi se sada moglo nazvati najskupljom srpskom rečju, s obzirom na to da je prema nekim anketama Kosovo tek posle 10. mesta prioriteta građana Srbije, Bećković je naveo da bi te reči bile „mentalno zdravlje“.

(Espreso.co.rs/NIN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.