ODUSTALI KONAČNO? Kosovo ove godine bez kandidature za UNESKO!
Foto: AP

samo zamajavaju javnost!?

ODUSTALI KONAČNO? Kosovo ove godine bez kandidature za UNESKO!

Pacoli je pitao odlazećeg kosovskog ministra Hodžaja "zašto je zamajavao javnost" r

Objavljeno:

Kosovo se ove godine nije kandidovalo za članstvo u Unesku, kaže lider Alijanse za novo Kosovo i jedan od najbogatijih Albanaca u Evropi i svetu Bedžet Pacoli.

Pacoli je pitao odlazećeg kosovskog ministra Hodžaja "zašto je zamajavao javnost" rekavši da je Kosovo obezbedilo glasove potrebne za članstvo u Unesku i Interpolu, prenosi "Epoka e Re".

Hodžaj je sa druge strane rekao da ima dosta vremena da se Kosovo prijavi za članstvo u obe organizacije. Prema njegovim rečima, Priština je obedzbedila dovoljan broj glasova da bude primljeno u Unesko i Interpol. On je rekao i da je "jedna država okončala sve procedure za priznavanje nezavisnosti Kosova". Međutim, Hodžaj u intervjuu koji prenosi Zeri želeo da kaže o kojoj zemlji je reč. "Prošle godine sam posetio mnoge države sveta i tokom tih poseta mi smo dobili potvrde ko će glasati za učlanjenje Kosova kako u Unesko tako i u Interpol. Ja verujem da je Kosovo obezbedilo glasove", kazao je Hodžaj. On je rekao da Kosovo, pre nego što postane član tih međunarodnih organizacija, treba da ispuni "domaće zadatke" i u Skupštini usvoji Zakon o verskim slobodama i Zakon o kulturnom nasleđu. Za učlanjenje Kosova u Unesko prištinski zvaničnici lobiraju od 2009. godine, a u novembru 2015. za samo tri glasa Kosovo nije primljeno u Unesko. Tada je glasalo ukupno 122 zemlje, 92 je glasalo "za", a 50 je bilo "protiv". Prištinskim vlastima je za prijem u Unesko potrebno više od dve trećine glasova članica ove organizacije koje učestvuju na zasedanju.

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.