Gori od želje da osveti Kosovo: Šta je dinarski tip čoveka kome Srbi duguju svoje osobine?

zašto izgledamo kako izgledamo

Gori od želje da osveti Kosovo: Šta je dinarski tip čoveka kome Srbi duguju svoje osobine?

Dinarski čovek želi da obnovi staru srpsku carevinu, o kojoj stalno sanja. On je snažan, jak i borben. O svemu tome pisao je i naš čuveni naučnik Jovan Cvijić
Objavljeno:
Dinarski tip ličnosti zauzima celu dinarsku oblast i susedne zemlje po kojima se proširio migracijama Srbiji
Donja vilica izrazita, malo napred isturena, lice usko dugoljasto, crte oštre, čelo visoko, poširoko, natrag zabačeno, nos visokog korena, dugačak i istaknut, često povijen
Najzad se Slovenci, koje sam uvrstio u dinarski tip, u izvesnom pogledu razlikuju od ostalog dinarskog stanovništva, naročito zbog vekovnih veza koje su imali sa civilizacijom srednje Evrope Srbi čine tri četvrtine ovoga tipa.
Oni koji su dosta putovali po Balkanskom poluostrvu odmah osete i raspoznaju u nekoj narodnoj masi dinarske ljude od drugih grupa.
U svojim se akcijama obično inspirišu pobudama moralne i duhovne vrste; materijalni interesi imaju samo ulogu drugoga reda.
S ovim se inspiracijama mešaju rasni instikt, instikt za životom i za razvijanjem, instikt da se izvojuje svoje mesto u svetu i da se da svoja puna mera,
Dinarski čovek gori od želje da osveti “Kosovo” (Kosovsku bitku 1389 god.), na kome je izgubio nezavisnost, i da obnovi staru srpsku carevinu, U svakoj prilici se na njih navraća: opeva ih i priča u kući, uveče pored vatre a posle svakodnevnog rada, u crkvama i manastirima, izlazeći iz crkve, prilikom svakog skupa ili sabora.
Devedeset od sto dinarskog stanovništva živi od zemljoradnje i od stočarstva.
Osobito su razvijeni vid, sluh, čulo mirisa i smisao za orijentisanje: nađu se noću i u velikim šumama. Osećaju šum i šapat prirode, od klopotanja izvora i šuštanja lišća do podzemnih zvukova i trepeta, i to u njima izaziva muziku od osećanja i želja.
Ap
kojih nestaje u ponorima da se posle nekoliko kilometara opet pojave iz pećina,
Wikipedia/Pavle Cikovac
Takvi su topli običaji o Božiću, o Uskrsu, o Đurđevdanu, o Ivanjdanu i Petrovdanu; takve su prirodne i naivne svetkovine koje se vezuju za planine i vrhove, na koje jedanput godišnje iziđe selo ili cela oblast; takvi su običaji dodola i prporuša.
Opanak.rs

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.