DOGOVOR JE PAO! Mogerini tvituje fotku sa Vučićem i Tačijem! (FOTO)
Foto: Fonet

"ozbiljniji i hrabriji dijalog"

DOGOVOR JE PAO! Mogerini tvituje fotku sa Vučićem i Tačijem! (FOTO)

Predsednik Srbije preneo je da je tražio, po prvi put, ubrzan pristup Srbije EU

Objavljeno:

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini danas je na Tviteru navela da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem dogovorila početak nove faze dijaloga Beograd-Priština.

TREĆI KRUG GLASANJA ZA NAJVEĆU VUČIĆEVU LAŽ JE POČEO: Izaberite koja je izgovorena neistina veća!

- Dogovoreno sa @avucic & @HashimThaciRKS početak nove faze dijaloga Beograd-Priština - napisala je Mogerinijeva na Tviteru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić založio se danas, na sastanku kod šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, za "ozbiljnije i hrabrije razgovore o budućim odnosima" Beograda i Prištine i, po prvi put, tražio ubrzan pristup Srbije Evropskoj uniji.

Vučić je posle razgovora kod Mogerini sa Hašimom Tačijem rekao novinarima da je dogovoren nastavak dijaloga i primena već postignutih dogovora.

- Formiranje Zajednice srpskih opština se podrazumeva, tu nema daljih pregovora - rekao je Vučić novinarima.

Predsednik Srbije preneo je da je tražio, po prvi put, ubrzan pristup Srbije EU. Kad je reč o nastavku dijaloga, rekao je da je za pripreme za nastavak dijaloga potrebno mesec i po dana i istakao da nije isključeno da se dijalog nastavi na predsedničkom nivou.

- Treba ozbiljnije i hrabrije da se razgovara o budućim odnosima - rekao je Vučić. Takođe je rekao da je pitanje nivoa samo tehničko.

- Suštinski, koga strane budu odredile tako će biti. To je tehničko pitanje, koje nije od ključnog značaja. Postoje mnogo važnija pitanja od tehničkih - istakao je on.

On je ukazao da je najmanje razgovaramo o tehničkim stvarima, zbog čega su ovi razgovori bili plodotvorni i važni.

- Razgovarano je o suštini, sadržaju dijaloga u budućnosti. Ostaje mesec i po da se pripremimo kroz više šatl poseta i razgovora kuda, kako, i na koji način želimo da nastavimo. Nema sumnje da će dijalog biti nastavljen u Briselu, i ne samo dijalog koji se bavi određenim temama, već i da ćemo se baviti suštinskim stvarima kako i na koji način vidimo svoje odnose za godinu ili pet, što znači da moramo da izbiljnije razgovaramo unutar naših javnosti, kao i da svi zajedno moramo mnogo češće da razgovaramo - objasnio je predsednik Srbije.

Upitan da li je razgovarano o Zajednici srpskih opština (ZSO) preneo je da je to obaveza koja se podrazumeva.

- Nema dileme oko toga - kazao je Vučić

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.