NAJSIROMAŠNIJI U EVROPI, CVETA NARKO TRŽIŠTE, MLADI BEŽE: Tako bečki mediji pišu o Kosovu
Foto: AP

siromaštvo

NAJSIROMAŠNIJI U EVROPI, CVETA NARKO TRŽIŠTE, MLADI BEŽE: Tako bečki mediji pišu o Kosovu

Kosovo je i dalje najsiromašnije u Evropi i pored mnogobrojnih investicija u vidu novca i energije međunarodne zajednice

Objavljeno:

I pored mnogo investiranog novca i energije međunarodne zajednice, Kosovo je i dalje najsiromašnije u Evropi, cveta trgovina narkoticima, jer legalno nema šta drugo da izvozi osim starog metala i nekih namirnica, a mladi vide perspektivu samo u inostranstvu, ističe bečki dnevnik "Kurir" - NATO, UN, EU su od kraja devedesetih investirali mnogo novca i energije u Kosovo. Milijarde su davane Kosovu, koje je 2008. jednostrano proglasilo nezavisnost - podseća list. Jedini uspeh, koji je zabeležen tim naporima, jeste da ne gore srpska niti albanska sela, a i u Mitrovici, podeljenom gradu, mirno je.

foto: Shutterstock

- To je sve od dobrih vesti - konstatuje Kurir. Dnevnik navodi da "životni standard nije porastao od nezavisnosti, čak naprotiv, život je postao sve teži, pre svega za mlade". - Kosovo je najsiromašnija zemlja Evrope, nezaposlenost je zvanično na oko 30 odsto, a kod mladih je stopa dvostruko veća. Na osnovu visokog nataliteta svake godine do 25.000 mladih pristiže na tržište rada, a privreda i administracija nemaju kapacitet da ih prihvate. Trgovina narkoticima cveta. Legalno, izuzev starog metala i malog broja namirnica, Kosovo nema šta drugo za izvoz. Država se finansira gotovo isključivo od carinskih prihoda i PDV-a - ističe Kurir. Mnogi stanovnici Kosova svoju perspektivu vide samo u dalekom inostranstvu, a već dugo, kako dodaje list, doznake dijaspore su najveći ekonomski faktor.

foto: Nemanja Pančić

List navodi da se proces približavanja EU odvija teško i sporo, a Unija odbija Kosovu, kao jedinom na Balkanu, liberalizaciju viznog režima, tako da građani nemaju nikakvu legalnu mogućnost na rad u zemljama Unije. Bečki Kurir podseća da je 2015. više od 100.000 stanovnika Kosova pokušalo da dospe do EU i nađe posao, ali šansa na azil ne postoji i neće je ni biti za klasične ekonomske migrante. Ko nekako uspe da izbegne deportaciju, ostaje ilegalno u EU. - U takvom obliku Kosovo nema budućnost", ocenjuje Dušan Reljić sa Berlinske fondacije za nauku i politiku.

foto: Reuter

- Neophodno je uključenje u veću ekonomsku zajednicu. Samo ako radni migranti po potrebi i želji obe strane mogu da rade u EU, Kosovo se može stabilizovati - smatra Reljić. Prema njegovom mišljenju, redovna radna migracija bila bi ključ za političku i ekonomsku stabilizaciju. Austrijski list ujedno ukazuje da je posle prevremenih parlamentarnih izbora situacija s formiranjem vlade otežana.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.