VUĆIĆ U BRISELU NAJAVIO: Skoro izvesno da će HARADINAJ BITI PREMIJER, ovo otvara ozbiljne probleme!
Foto: Fonet

"Pred nama je težak period"

VUĆIĆ U BRISELU NAJAVIO: Skoro izvesno da će HARADINAJ BITI PREMIJER, ovo otvara ozbiljne probleme!

Vučić je danas u Briselu, gde se održavaju sastanci premijera zemalja Zapadnog Balkana izjavio da Srbiji sledi težak period, ali da smo pristupili dijalogu čistog obraza.

Objavljeno:

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, se nalazi u prestonici Evropske unije, gde je šefica evropske diplomatije zakazala sastanke sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana.

Vučić je na samom početku ukazao na to da je zbog situacije na Kosovu pred Srbijom težak period:

"Za nas je veoma važno da pokažemo ono što smo uspevali do sada, da budemo staloženi i da se mir i stabilnost obezbedi, to ljudima deluje polubesmisleno, ali moraju da znaju da je pred nama težak period. Ljudi treba da znaju da je oslobođena grupa za zločine u Klečki nad Srbima, imamo izjave Aljbina Kurtija, a favorit za kosovskog premijera je Ramuš Haradinaj. Treba da budemo sasvim svesni, gotovo je izvesno da će Haradinaj biti premijer i to otvara probeme".

foto: Reuter

Vučić je izjavio za RTS pred sastanak šestorice lidera Zapadnog Balkana u Briselu sledeće:

"To otvara bezbednosne poteškoće, otvara probleme o kojima i ne moram da govorim. Treba da znamo da je važno da vodimo i pametnu i ozbiljnu i odgovornu politiku. To je moguće ako naš rast bude uvećan.... Nema ničega od toga ako nemamo punu stabilnost i sigurnost. Moramo da budemo ekonomski jači i politički snažniji da bismo to mogli da osiguramo".

Ipak, on je dodao da je svaki sastanak dobar i da umiruje tenzije.

Prema njegovim rečima, postoje pritisci na Srbiju sa tri strane, kada je u pitanju odnos sa Prištinom i želja za "ubrzavanjem procesa". On prokomentarisao te pritiske rečima:

VUČIĆ SA AMERIČKIM ZVANIČNIKOM: Zahvalan sam Hojtu zbog investitora i poglavlja, ali o Kosmetu imamo različito mišljenje!

"Postoje direktni pritisci spolja, drugi to rade preko svojih medija i dela civilnog sektora, kao i dela političkih stranaka, a treći je preko političkih organizacija čijem članstvu težimo, kao što je Evrospka unija. Za nas je važno da imamo aktivnu poziciju, da izrazimo naša htenja i da se ponašamo u skladu s Ustavom, da budemo čvrsto na evropskom putu, ali i da imamo svoje nacionalne i državne interese, da štitimo suverenitet i teritorijalni integritet, kao i najvišu vrednost jednog naroda – a to je sloboda". U toku uključenja u okolini su se čule sirene, što je Vučić i prokomentarisao:

Balkanski specijalac Donalda Trampa - Hojt Brajan Ji

"Tramp je u Briselu, nije čudo da je buka, demonstranti su na drugoj strani, siguran sam da se on strašno uzbudio zbog toga, koliko i mi..." Nakon toga budući predsednik Srbije je ponovio da "nikada nijednu lošu izjavu ni protiv kog lidera niti zemlje u regionu nije dao".

MOGU LI DA BUDEM GUVERNER, NISAM DUGO BIO NA FUNKCIJI? Sergejevo pitanje Vučiću je hit dana! (FOTO)

Vučić je na kraju zaključio:

"Oni jesu o Srbiji, a mi smo ovde čistog obraza. Valjda će neki da razumeju da se budućnost gradi kroz poštovanje drugog, a ne kroz sopstveno veličanje".

(Espreso.co.rs/B92/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.