UVEK PROTIV SRBA: DANAS LOBIRA ZA VELIKU ALBANIJU, a evo šta je VOKER tražio pre 17 godina!
Foto: Youtube AP

kao na misiji

UVEK PROTIV SRBA: DANAS LOBIRA ZA VELIKU ALBANIJU, a evo šta je VOKER tražio pre 17 godina!

U selu Račak, u januaru 1999. godine, ubijeno je 40 ljudi. Kao žrtve Vokerova misija označila je albanske civile, a kao počinioce zločina srpske snage
Objavljeno: 15:51h

Vilijem Voker, koji sada "promoviše" svoj predlog o ujedinjenju Albanaca pre 17 godina predlagao je, tačnije "diktirao" finskoj forenzičarski Heleni Ranta kako treba da sačini izveštaj o obdukciji stradalih Albanaca u selu Račak na Kosovu.

Izveštaj o tom događaju, koji je u Vokerovoj interpretaciji kao srpski zločin nad albanskim civilima poslužio "opravdanje" NATO bombardovanja Srbije dovela je u pitanje upravo finska forenzičarka, koja je, međutim, kasnije svedočila da je radila pod velikim Vokerovim pritiskom.

Voker je, prenela je kasnije Ranta, insistirao, na primer, da u izveštaju koristi reč masakr, a umeo je, navela je ona, i da prelomi olovku i da je gađa nezadovoljan njenim profesionalnim pristupom.

Ranta je u svojoj biografiji opisala da joj je Voker zamerao da u izveštaju nije koristila dovoljno "ubedljiv jezik", kojim bi opisala ovaj navodni zločin Srba.

Ona je prave navode sa obdukcije dostavila Haškom tibunalu, u kojima je izrazila sumnju u broj ispaljenih metaka kao i koliko je njih zaista bilo smrtonosno.

VUČIĆ VOKERU: Je l' ti to nam ti pretiš? Nemoj više da nam pretiš!

Osim toga, Ranta je pred kamerama pokazala originalni izveštaj iz Račka prema kome je zaključeno da tela pripadaju borcima OVK, a ne albanskim civilima.

Ranta je, naime, u svojoj biografiji navela da je Voker od nje tražio da u izveštaju "ubedljivije" govori o navodnim srpskim zločinima u Račku i da su trojica civilnih službenika finskog ministarstva tražili "dublje zaključke" u izveštaju.

U selu Račak, u januaru 1999. godine, ubijeno je 40 ljudi. Kao žrtve Vokerova misija označila je albanske civile, a kao počinioce zločina srpske snage.

Govoreći o pritiscima iz finskog Ministarstva spoljnih poslova, Ranta je rekla da su joj trojica civilnih službenika putem i-mejlova, koje još čuva, tražili "dublje zaključke".

Ranta je ranije već nagovestila da će reći istinu o događajima u Račku, što se dogodilo u dokumentarnom filmu "Kraj - osuđeni na progonstvo".

Ruskim autorima Jevgeniju Baranovu i Aleksandru Zamislovu ispričala je da je "Voker bio užasnut rezultatima naše istrage".

"Bila sam zbunjena i nisam bila spremna da mu odgovorim. Ta tela su pripadala teroristima, srpskim vojnicima i stanovnicima sela. Ovaj izveštaj koji vam sada pokazujem nikada nije objavljen, a njegov sadržaj malo ko zna. Sada sam spremna da javno govorim o rezultatima istrage", kazala je Ranta u tom filmu, pokazujući originalni izveštaj pred kamerom.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.