ALBANCI PRETE BLOKADOM ZBOG VISOKIH DEČANA: Sprema se nova drama na Kosovu!
Foto: Wikipedia / Julian Nitzsche

ULTIMATUM!

ALBANCI PRETE BLOKADOM ZBOG VISOKIH DEČANA: Sprema se nova drama na Kosovu!

Predstavnici EU ističu da su “odluke najvišeg pravnog organa Kosova konačne i da se moraju sprovesti” i pozivaju kosovsku vlast na svim nivoima da odluku Ustavng suda sprovedu bez odlaganja. Manastir Visoki Dečani, inače, čuvaju vojnici KFOR-a
Objavljeno:

Savez istoričara Kosova “Ali Hadri”, ogranak u Dečanima, uputio je ultimatum Vladi Kosova da do 16 sati danas reši imovinski spor između građana, preduzeća i opštine Dečani sa manastirom Visoki Dečani u vezi svojine preduzeća "Apiko" i "Iliria" ili će započeti sa blokadom puta koji vodi ka manastiru.

Srbija je upravo osvanula na ovoj sramnoj fotografiji! Da li nam je tu mesto?

foto: AP

Škodran Imeraj iz Saveza istoričara Kosova u izjavi za AA kaže da je kosovksoj Vladi bio dat rok od dve nedelje da povuče odluku Kosovske agencije za privatizaciju o likvidaciji imovine preduzeća “Apiko” i “Iliria” i da putem posebne odluke proglasi nacionalnom imovinu ta dva preduzeća.

“Mi se protivimo svakom pokušaju da ta imovina pređe u vlasništvo manastira Dečani, jer kao što je poznato ta imovina je poklonjena odlukom iz perioda nasilnih mera, vremena Slobodana Miloševića i to je neprihvatljivo”, kazao je on.

Imeraj je najavio da će rukovodstvo ogranka Savez istoričara Kosova u Dečanu, večeras u 18 sati održati sastanak na kome će se doneti odluka kada će se početi sa blokadom puta ka manastiru Visoki Dečani. Takođe je kazao da je opština Dečani odbila da primeni odluku Ustavnog suda Kosova, koji je potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje.

Istovremeno, Kancelarija Evropske unije na Kosovu juče je osudila sve akcije koje bi blokirale pristup ili na drugi način remetile život u manastiru Visoki Dečani. Iz Kancelarije je preneta zabrinutost kontinuiranim nedostatkom sprovođenja odluke Ustavnog suda Kosova, donete 20. maja 2016. godine u vezi spornog zemljišta.

Predstavnici EU ističu da su “odluke najvišeg pravnog organa Kosova konačne i da se moraju sprovesti” i pozivaju kosovsku vlast na svim nivoima da odluku Ustavng suda sprovedu bez odlaganja. Manastir Visoki Dečani, inače, čuvaju vojnici KFOR-a.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.